• ANP Foto

Sproeiverbod voor boeren houdt aan

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Boeren in deze regio mogen voorlopig hun landerijen nog niet besproeien met oppervlaktewater uit sloten, beken of kanalen. Het zogeheten onttrekkingsverbod, dat vanwege de droogte van afgelopen zomer sinds maandag 2 juli van kracht is, blijft tot en met dinsdag 9 oktober van kracht.

Wouter van Dijk

Dat meldt waterschap Vallei en Veluwe, dat het verbod daarmee verlengt tot in totaal veertien weken. Het verbod geldt voor het gehele beheergebied van het waterschap. Het onttrekkingsverbod geldt niet voor gebieden waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, Nederrijn of randmeren. het onttrekkingsverbod geldt ook niet voor het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift, de Eem, de Arkervaart en de Zijdewetering/Krakerswijk.

Het sproeiverbod werd ingesteld vanwege de aanhoudende droogte. Daardoor daalde het grondwaterpeil in bijvoorbeeld de Barneveldse Beek en Lunterse Beek fors. Zou er dan ook nog extra water uit de beken gehaald worden voor het besproeien van de gewassen, dan zou dat volgens het waterschap grote natuurschade tot gevolg kunnen hebben. Vissen, andere waterdieren en planten hebben daaronder te lijden, maar een verlaagd grondwaterpeil is ook schadelijk voor de landbouw.

Medewerkers van het waterschap blijven het verbod controleren. Tegen boeren die in overtreding zijn, wordt proces-verbaal opgemaakt. Het onttrekkingsverbod is de laatste jaren geregeld ingezet tijdens de zomermaanden. De afgelopen acht jaar was dit in vijf zomers nodig.