• Robin van Lonkhuijsen

'Laagste aantal WW-uitkeringen in FoodValley sinds 2011'

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE Het aantal WW-uitkeringen in FoodValley is vorig jaar met 24 procent afgenomen tot 4.780. Dat is het laagste aantal WW-uitkeringen sinds 2011, meldt uitkeringsinstantie UWV. ,,De aanhoudende economische groei levert meer kansen op voor werkzoekenden. Hierdoor daalt de werkloosheid. Keerzijde is dat werkgevers een deel van hun vacatures moeilijker vervuld krijgen."

Eind 2017 waren er in FoodValley 4.780 WW-uitkeringen. Dat zijn er 1.500 minder dan een jaar geleden en komt neer op een daling van een kwart (24 procent). Die daling was sterker dan landelijk en brengt het aantal WW-uitkeringen in FoodValley op het laagste niveau sinds 2011.

Het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking bedraagt 2,8 procent. Dat is lager dan het landelijke WW-percentage van 3,7 procent en het laagste WW-percentage van de Gelderse arbeidsmarktregio's.

De sterke daling van de WW weerspiegelt de toegenomen kansen voor werkzoekenden op de arbeidsmarkt. In FoodValley daalde het aantal WW-uitkeringen in 2017 in alle sectoren, behalve bij banken.

De afname is het sterkst in de bouw, waar de productie vooral door de toegenomen vraag op de woningmarkt stijgt. Ook bij uitzendbedrijven is de daling van WW-uitkeringen groter dan gemiddeld. Deze daling doet zich vooral voor bij technisch personeel en bouwpersoneel. Ook de zorg draagt duidelijk bij aan de daling in 2017. Omgekeerd ervaren werkgevers dat het voor deze en andere fucnties moeilijker wordt om vacatures te vervullen.