• Strijd om de bal.

  Guido de Boer
 • Een schot van Faisal Kaouass wordt geblokkeerd.

  Guido de Boer
 • Jelmer Nijburg baalt van zijn rode kaart.

  Guido de Boer
 • Vreugde bij Valleivogels na de 1-0.

  Guido de Boer
 • Gelegenheidskeeper Mohammed Issaoui ligt met succes in de weg.

  Guido de Boer
 • Stefan van den Brink en Henk Buijs in een luchtduel.

  Guido de Boer
 • Niels Romeijn sticht gevaar namens Renswoude.

  Guido de Boer
 • Remco van de Fliert glijdt Mauro Aalders van de bal af.

  Guido de Boer

Tiental Renswoude bezorgt Valleivogels schaamte

SCHERPENZEEL Moest Valleivogels zich schamen voor het vertoon in de derby met Renswoude? Voor aanvoerder Rémon Liefting was dat geen moeilijke vraag. ,,Absoluut!" De Vogels speelden tegen tien Kraaien een bedenkelijke wedstrijd en kregen daar een minuut voor tijd de rekening voor gepresenteerd: 1-1.

Het verhaal van de altijd beladen derby had twee kanten. De wanprestatie van Valleivogels, dat sprong eruit in negatieve zin. De positieve noot was afkomstig van de bezoekers, die negentig minuten strijd leverden na een snelle rode kaart. Doelman Jelmer Nijburg verliet na anderhalve minuut zijn strafschopgebied om Valleivogel Jos van Leeuwen af te stoppen en kreeg daarbij de bal tegen de arm. De rode kaart wegens hands was een logische straf, het keepersprobleem dat direct opdoemde was heikel.

Reservedoelman Maikel Breedijk was een weekend weg, de vorig jaar gestopte Jacco van Ginkel lag met zijn dochter in het zwembad in Ede. Wél prijkte zijn naam op het wedstrijdformulier. ,,Opeens werd mijn naam omgeroepen in het zwembad. Je denkt in eerste instantie dat er iets ergs aan de hand is, maar van het badpersoneel kreeg ik een briefje met het telefoonnummer van de voorzitter in mijn handen gedrukt", vertelt Van Ginkel. Hij stond na de pauze op doel.

Tot die tijd trok verdediger Mohammed Issaoui de keepershandschoenen van Nijburg aan. ,,Als veldspeler heb je eigenlijk geen idee hoe je een muurtje neer moet zetten. Wel zuur dat die bal er direct inging." Rémon Liefting was na het oponthoud namens Valleivogels de schutter, al werd zijn bal nog van richting veranderd.

TENENKROMMEND Met een 1-0 voorsprong en tegen tien man leek Valleivogels een eenvoudige middag tegemoet te gaan. Het werd echter een tenenkrommende derby, waarin Renswoude het mannetje minder compenseerde met strijd. ,,We hebben met elf tegen tien niet één fatsoenlijke aanval op de mat gelegd", benoemt Liefting het pijnpunt van de middag. ,,Ik denk dat het van de zijkant niet om aan te gluren was."

Wat wel prettig voor de ogen was, was de passie die Renswoude opbracht. ,,In de eerste tien minuten na die rode kaart domineerde Valleivogels, maar daarna hadden wij het onder controle. Af en toe waren we zelfs nog gevaarlijk", zag Issaoui. Na de pauze werd hij weer centrale verdediger, terwijl de ervaren Van Ginkel op doel stond. ,,Onderweg vanuit het zwembad naar het veld hoop je vooral dat de 2-0 niet valt."

Ook na rust bleef Valleivogels zoeken, maar de weg naar Van Ginkel werd ook met drie aanvallers maar zelden gevonden. Langzaam maar zeker werd de overtuiging bij Renswoude groter. De bal hoefde maar één keer goed te vallen om een punt af te dwingen. In de 89e minuut werd die wens werkelijkheid: Arjan Verheij kapte de bal naar zijn rechterbeen en schoot vervolgens in de verre hoek raak. Valleivogels zocht daardoor met de staart tussen de benen de kleedkamer op, Renswoude jubelde als morele winnaar.