• Guido de Boer

Scherpenzeel promoveert naar hoofdklasse

SCHERPENZEEL De opmars van Scherpenzeel gaat maar door. De blauw-witten zijn gepromoveerd naar de hoofdklasse. ,,We hebben vanmorgen het officiële bericht van de KNVB ontvangen”, bevestigt clubvoorzitter Gijs van den Broek. ,,Op deze manier promoveren is misschien minder leuk, maar niet minder verdiend.”

Als koploper van de eerste klasse A maakt Scherpenzeel de stap naar de hoofdklasse. De club was vrijwel het hele seizoen in een nek-aan-nekrace verwikkeld met het Amsterdamse WV-HEDW. Op het moment dat de competitie vanwege de coronapandemie stilgelegd – en later beëindigd – werd, stond Scherpenzeel aan kop met 36 punten, eentje meer dan de Amsterdammers.

De KNVB bood nadien ruimte aan de clubs om promotieverzoeken in te dienen, voor de clubs die meenden daar recht op te hebben. Hogerop in de amateurvoetbalpiramide kwamen namelijk wat plekken vrij, onder meer omdat de derde divisie – het niveau boven de hoofdklasse – uitgebreid wordt van zeventien naar achttien clubs. Dat levert voor Staphorst, Sportlust’46 en ACV een promotie vanuit de hoofdklasse op, waar Scherpenzeel op haar beurt ook van profiteert. ,,Liever word je kampioen en ga je met z’n allen de platte kar op, maar dat is helaas vanwege corona niet mogelijk. Toch denk ik dat deze promotie verdiend is. We hebben er eerlijk voor gevoetbald”, stelt een opgetogen Van den Broek.

De clubvoorzitter is zelf ook beduusd van het grote nieuws. ,,Maar we zijn ontzettend blij.” Naast Scherpenzeel promoveren ook Portugaal en Noordscheschut naar de hoofdklasse zaterdag. Dat betekent dat in totaal drie zaterdageersteklassers een stap omhoog zetten. Eerder had de KNVB al een fictieve ranglijst opgemaakt, op basis van het puntengemiddelde van de koplopers van de vijf zaterdageersteklassers. 

Daarin kwam Scherpenzeel als vierde uit de bus, maar DFS Opheusden gaf in een eerder stadium al aan dat zij vanwege financiële perikelen geen promotie-, maar een degradatiewens hadden. Zodoende schoven de Scherpenzelers met fortuin een plaatsje op in de pikorde, dat zich nu uitbetaalt. Nummer vijf van de fictieve ranglijst Kloetinge vist – voorzover bekend – juist achter het net.

Het KNVB-besluit betekent voor Scherpenzeel dat de vierde promotie in zeven seizoenen een feit is. In seizoen 2013-2014 speelden de ‘blauwen’ nog in de vierde klasse. Met de nodige versterkingen van buitenaf is dit kunststukje in gang gezet. De stap naar de hoofdklasse is de voorlopige bekroning daarvan. ,,We zijn er klaar voor”, besluit Van den Broek.