• Foto Van Denderen

Vijfde editie van het SeViDoZa-toernooi

RENSWOUDE ,,Het eerste lustrum is in elk geval bereikt. Dan mag je wat mij betreft wel van een traditie spreken." Dat zegt Hans Veldhuizen over het SeViDoZa-toernooi dat dit jaar voor de vijfde keer plaatsvindt. Woensdag 30 december verdedigt Renswoude de titel in de Hokhorst.

Edward Doelman

Het zaalvoetbaltoernooi voor eerste elftallen van Advendo'57, Renswoude, Scherpenzeel, Valleivogels en Woudenberg werd in 2011 in het leven geroepen door Dennis van Dijk en Henk van Essen. De twee Renswoudenaren wilden een seniorenversie van het jaarlijkse jeugdtoernooi van het 'Vier-Dorpen-Zaalvoetbal'. Bij de jeugd is het toernooi al jaren een kaskraker. ,,Jeugdspelers kijken uit naar het ViDoZa-toernooi, omdat zaalvoetbal leuk is en het extra leuk is om tegen de buren te voetballen. Jongens en meisjes die op de middelbare school zitten, spelen soms zelfs tegen hun klasgenoten. Dat maakt het helemaal speciaal", weet Veldhuizen.

AFGELADEN VOL Ook bij het SeViDoZa-toernooi is volgens hem sprake van gezonde rivaliteit. Terugblikkend op de vierde editie is hij zonder meer content. ,,De Hokhorst was afgeladen vol, zowel op de tribune als in de kantine." Dat was noodzakelijk ook, aangezien de publieke opkomst in 2013 tegenviel. ,,In 2013 en daarvoor organiseerden we dit toernooi vlak voor de Kerst, vorig jaar zijn we naar 30 december gegaan. Dat komt beter uit. We hebben geen last meer van kerstborrels of bedrijfsuitjes, de meeste mensen hebben vrij. Een leuke voetbalavond spreekt aan." Of De Hokhorst bij de vijfde editie opnieuw op zoveel publieke belangstelling mag rekenen, durft Veldhuizen niet te zeggen. ,,Het zou mooi zijn, maar als we op het gemiddelde van de goede opkomst in 2014 en de slechte opkomst in 2013 uitkomen, dan is dat ook prima."

Veldhuizen wijst op de concurrerende zaalvoetbaltoernooien. Renswoude en Advendo'57 nemen twee dagen eerder deel aan het Jan Rebergen Zaalvoetbaltoernooi in Veenendaal, terwijl de Ederveners ook in actie komen bij het SDS'55 Zaalvoetbaltoernooi in Ede. Woudenberg neemt tenslotte ook deel aan het AHB Zaalvoetbaltoernooi in Nijkerk, eveneens twee dagen voor het SeViDoZa-toernooi. ,,Maar alle clubs hebben toegezegd dat zij met spelers uit hun A-selectie naar Renswoude komen."

NOVITEIT Ook de quiz 'Mutsje op, mutsje af' en 'kipmenuutje' worden opnieuw van stal gehaald. Bij het Kipmenuutje kunnen teams een schaal kipkluifjes verdienen als zij in een bepaalde minuut scoren. Deze minuut wordt door de wedstrijdleiding tijdens de wedstrijd met een signaal aangegeven. ,,Een leuk element tijdens de wedstrijden, maar we broeden nog op een andere, creatieve noviteit", meldt Veldhuizen, die zijn kaarten tegen de borst houdt. ,,De regel moet nog doorgesproken worden met alle scheidsrechters, om die reden kan ik het nog niet zeggen. Maar de bedoeling is dat we hiermee het spelletje wat sneller maken. Pas over een week kunnen we dat officieel naar buiten brengen."

Het toernooi begint om 18.30 uur.