• Matchwinner Jelle Staal probeert Gerard Diepeveen de voet dwars te zetten.

    Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Valleivogels klopt Renswoude in derby

RENSWOUDE ,,Wij zijn het beste met de omstandigheden omgegaan." Dat is de conclusie van coach Dennis van der Steen, die zaterdag met Valleivogels de derby won van Renswoude. Het verschil werd gemaakt door een vroege openingstreffer van Jelle Staal: 0-1.

De wind in combinatie met de vrieskou maakte goed voetballen onmogelijk. Van der Steen had een strijdwijze bedacht die daarop inspeelde. Van achteruit fatsoenlijk opbouwen was in zijn ogen te risicovol. ,,Knokken voor elke meter en vooral de duels op het middenveld opzoeken en winnen. Van daar uit wilden we graag direct de diepte zoeken", verklaart Van der Steen de zakelijke tactiek.

Dat deden de Vogels met een nieuw middenrif. Joshua Akerina en Friso Drewes waren de controleurs, Anass Akharouid stond op tien. Middenvelders Nick Engelen, Remco van de Fliert en de broertjes Remon en Jordy Liefting waren er om uiteenlopende redenen niet bij.

,,Valleivogels ging inderdaad beter met de omstandigheden om", erkende Jan van den Heuvel, coach van de Kraaien. Hij was van eigen kracht uitgegaan. ,,We zijn door de goede reeks groeiende in het vertrouwen en durven steeds meer te vertrouwen op onze voetballende kwaliteiten. Maar met deze wind was vooral het winnen van duels cruciaal. Valleivogels was daarin net iets feller."

VOL GAS De Scherpenzelers konden bovendien terugvallen op de luxe van een vroeg doelpunt. Al kreeg Ralph Boom in de eerste minuut de eerste kans van de wedstrijd, aan de overzijde was Jelle Staal op aangeven van Drewes na vijf minuten trefzeker: 0-1. ,,Dat betekende dat het initiatief ook meer van onze kant moest komen. Op zich prima, want ik wist dat we in de tweede helft de wind in de rug zouden hebben. We wilden na rust vol gas op de gelijkmaker jagen", aldus Van den Heuvel.

Dat plan kwam niet uit de verf. Valleivogels was in de omschakeling gevaarlijker en kreeg kansen op 0-2. ,,Jacco van Ginkel was de beste man aan onze kant. Dat zegt misschien al genoeg over het verloop van de wedstrijd", zegt Van den Heuvel. ,,Aan de andere kant bleven we door Jacco's reddingen wel tot het einde hoop houden op een punt." Met opportunisme werd de goal van Valleivogels gezocht. De kans op de 1-1 kwam er uiteindelijk ook. Henk van Essen maakte bij een kansrijke kopbal echter de verkeerde keuze, tot opluchting van Van der Steen. ,,Deze overwinning verdient misschien niet de schoonheidsprijs, maar is wel terecht."

DERDE HELFT Ook Van den Heuvel kwam tot die conclusie. De trainer uit Hoevelaken vermaakte zich na afloop prima in de Renswoudse kantine, waar hij veel oude bekenden trof. Van den Heuvel is tenslotte ook oud-trainer van de Scherpenzelers. ,,Ik vond het leuk om veel supporters uit Scherpenzeel te spreken. De derde helft was onze beste helft", lacht hij. Maar de komende dagen gaat het vizier weer op de volgende wedstrijd, uit bij rodelantaarndrager ESA. ,,Voor ons een cruciaal duel met het oog op de rest van de competitie."