• Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Renswoude weer sterkste in streekderby

SCHERPENZEEL Het liefst wil Dick Eijlander met Renswoude elke week wel tegen een Scherpenzeelse tegenstander spelen. De Kraaien wonnen voor de winterstop in eigen huis al van Scherpenzeel en Valleivogels, waarna zaterdag het uitduel met de blauwwitten ook winnend afgesloten werd. Renswoude won vanmiddag bij Scherpenzeel met 1-2. ,,Negen uit drie. Dat gaat lekker zo", lacht Eijlander.

 

Voor zijn collega Dik Peters van Ton waren de druiven zuur. Na de glorieuze 0-3 zege in de dorpsderby zat zijn ploeg ook tegen Renswoude weer goed in de wedstrijd. Opnieuw was het spelconcept niet mooi, maar wel pragmatisch. De ruimtes op eigen helft werden klein gemaakt, terwijl Dittgher Aarsen en Hafid Charadi het voorin uit mochten zoeken. Het leverde twee uitstekende kansen op. Charadi kon met de eerste poging niet het doel vinden, terwijl Aarsen bij de tweede keer één-op-één op de kordaat uitgekomen Jacco van Ginkel stuitte. ,,Er had tenminste één van die kansen moeten zitten", verzucht Peters van Ton.

Eijlander erkent dat zijn ploeg moeite had om het spel te maken. ,,We hadden meer balbezit, maar we deden er inderdaad weinig mee." Het enige serieuze gevaar kwam van Jorino Kleijn, die in de korte hoek schoot. Coen Uyterwaal kon op tijd naar de hoek duiken.

 

EIGEN DOELPUNT Na rust ontrolde zich hetzelfde patroon. Scherpenzeel liet Renswoude komen. Wel bracht Eijlander Ralph Boom in de ploeg, die voor wat meer creativiteit en diepte zorgde. Het verbrak niet het evenwicht in de wedstrijd. Jorino Kleijn en Mark van Baaren zorgden daar ongewild voor. Kleijn soleerde op de flank en gaf voor, Van Baaren werkte verkeerd weg. Hij schoot prompt in eigen doel: 0-1.

Dat scenario legde een ander sjabloon over de wedstrijd. Nu kon Renswoude zich terugtrekken, terwijl Scherpenzeel de comfortzone moest verlaten. Tevfik Ceyar ging voor zijn verdediging spelen, met de consequentie dat er veel ruimte werd weggegeven. ,,Het had in die fase ook 0-2, 0-3 of 0-4 kunnen worden", erkent Peters van Ton.

 

Hij baalde vooral van het feit dat zijn ploeg niet met het hoofd speelde. Hafid Charadi pakte onnodig een gele kaart, terwijl Ceyar in de slotfase Dennis van Dijk een tik verkocht. Het vergrijp werd niet gezien door de scheidsrechter. Wel werd een onnodige duw van Leroy Neumann op Henk van Essen bestraft met een strafschop, die de 0-2 van Gerard Diepeveen opleverde.

Daarmee was het duel beslist, al zorgde Ceyar in de slotfase nog voor 1-2. ,,Ik ga mijn spelers zeker aanspreken op dit gedrag", benadrukt Peters van Ton, die met zijn ploeg de blik naar onderen moet houden. Volgende week wacht in en tegen Dieren een belangrijk potje. ,,Die wordt weer cruciaal."

 

CLUBRECORD Die zorgen hebben de Renswoudenaren helemaal niet. ,,Volgende week weer tegen een Scherpenzeelse tegenstander?", is de retorische vraag van Eijlander. De realiteit is dat zijn ploeg volgende week nummer twee Lelystad treft. De trainer wil dan graag het clubrecord verbeteren. Renswoude haalde namelijk nooit eerder meer dan 38 punten in de tweede klasse. Dit seizoen staat de teller al op 37 punten. Bovendien lonkt de nacompetitie. ,,Plus al drie derbyzeges. Ons seizoen kan alleen nog mooier worden."