• Rony Kluger.

    KDI

Scherpenzeel ontvangt 'hoog bezoek' uit Israël

SCHERPENZEEL Grootmeester Rony Kluger (67), wereldberoemd binnen de martial arts, komt eind december naar Scherpenzeel. ,,Het is uniek dat iemand van zijn niveau Nederland bezoekt'', zegt gastheer Hans Cleton van Karate-Do International Nederland.

De Israëlische grootmeester Rony Kluger is negende Dan karate, achtste Dan jiu jitsu, vijfde Dan judo, hoofdinstructeur krav maga en doctor op het gebied van onderwijs. Een dan is een zwartebandrang. Vanuit Israël leidt Kluger Karate-Do International, een organisatie met karatescholen over de hele wereld.

Scherpenzeel is vrijdag 21 en zaterdag 22 december het middelpunt van de Nederlandse karatewereld. Kluger bezoekt de Honbu Dojo aan de Holleweg, de belangrijkste trainingslocatie van Karate-Do International Nederland. Op het programma staat de gashuku (samen doen). Cleton: ,,Dat betekent samen trainen, koken, eten en schoonmaken.'' Vanuit heel Nederland komen er karateka´s naar Scherpenzeel.

LENIG Gastheer Hans Cleton omschrijft Kluger als een zeer aimabele man. ,,Hij is benaderbaar en empatisch, maar je moet natuurlijk niet aan de verkeerde kant van zijn vuist staan´, vertelt hij lachend. ´Rony Kluger is ongelooflijk lenig en legt zonder probleem een been in je nek.'' Ook de Hongaar Atilla (zevende dan), de meest senior student van Kluger, komt in december naar Scherpenzeel. 

Karate-Do is sinds 1982 de grote passie van Hans Cleton (vijfde dan). De 61-jarige Scherpenzeler staat aan het roer van Karate-Do International Nederland en heeft karatescholen in Scherpenzeel en Rotterdam. Als mede-eigenaar van een managing-consultingkantoor heeft Cleton een drukke baan. ,,Karate-Do is voor mij een heerlijke manier om te ontspannen. Het blijft fascinerend om te zien hoe de vechtkunst je leert om meer controle te krijgen over je lichaam.''