Zo verhoog je de waarde van je woning

14-01-2020, 14:19 |Van onze partner

Er zijn een aantal opties die de waarde van je woning flink verhogen. Een waarde verhoging is fijn, vooral wanneer je van plan bent om je woning te verkopen. Uiteraard is het ook mogelijk dat je het als investering wilt uitvoeren of simpelweg wilt genieten van meer comfort. Ongeacht de reden dat je de waarde wilt verhogen, lees je in dit artikel een aantal voorbeelden. 

Verbeter je isolatie
Het energielabel van je huis geeft de energieprestatie aan en laat zien hoeveel bespaarmogelijkheden er nog zijn. Bij energielabel A zijn er weinig besparingsmogelijkheden uit te voeren en bij G nog erg veel. Het label heeft een positieve werking op de waarde van je huis, namelijk huizen met A of B label leveren gemiddeld meer op dan label F of G huizen. Daarnaast staan A en B huizen minder lang te koop voor ze verkocht worden. Wil je dus de waarde verhogen van je huis, investeer dan in isolatie. Verbeter bijvoorbeeld de isolatie van je dak, vloer en muren en vervang je ramen door dubbel glas. Wil je weten hoe de isolatie van je huis ervoor staat? Ga dan na of je isolatie de afgelopen tijd is verbeterd. Is dit niet het geval of is je huis gebouwd voor 1992? Dan is er vaak nog veel verbetering te behalen.

Voer achterstallig onderhoud uit

Wanneer je een woning wilt kopen en er staat nog veel achterstallig onderhoud open, dan wil je dit eerst laten uitvoeren. Vaak zie je dat de kosten voor het onderhoud door eventuele kopers van de hoogte van het bod afgetrokken wordt. Vandaar dat onderhoud uitvoeren belangrijk is voor de waarde van je woning. Twijfel er dus niet aan om onderhoud uit te voeren, zoals het herstellen van kozijnen met houtrot, het laten uitvoeren van een dakreparatie door een dakdekker, het geven van een likje verf aan alle deuren of het reinigen van de gevel. Naast dat deze voorbeelden een positieve werking hebben op de waarde van het huis, heeft het ook een positieve werking op jouw eigen beleving in het huis. 

Pas de badkamer of keuken aan 
Dit is een tip waarbij het belangrijk is dat je in gedachten houdt dat niet iedereen dezelfde smaak heeft. Daarom is het verstandig om voorzichtig te zijn met grote investeringen hierin. Toch maakt een mooie keuken of luxe badkamer een verschil op de waarde van je woning. Wil je hierdoor toch de waarde verhogen, ga dan vooral voor luxere apparatuur zoals een regendouche of mooie koelkast. Kies daarnaast voor kleuren die veel mensen fijn vinden en gebruiken, zoals zwart en wit.