Reisadvies Duitsland en Coronavirus – Hoe zit dat?

19-06-2020, 07:18 |Van onze partner

Per 15 Juni kunnen we weer op vakantie naar Duitsland. Vanaf dat moment wordt het reisadvies namelijk versoepeld van code oranje naar code geel. Maar wat betekent dit nu precies, en wat gebeurt er wanneer het reisadvies weer wordt aangescherpt? In dit artikel bespreken we alles over het reisadvies voor Duitsland en het Coronavirus.

Corona maatregelen in Duitsland

Om de verspreiding van COVID-19 te verkleinen heeft de Duitse overheid diverse maatregelen genomen. Regels kunnen echter per deelstaat verschillen. In het gehele land geldt, net zoals in Nederland, dat iedereen minimaal 1,5 meter afstand moet houden. Mondkapjes zijn verplicht in het openbaar vervoer, winkels, en bij horecagelegenheden wanneer de stoel wordt verlaten. Denk hierbij aan een toiletbezoek of binnenkomst.

Daarnaast geldt in alle deelstaten een contactverbod. Dit houdt in dat mensen in het openbaar met maximaal twee personen mogen samenkomen. Uitzonderingen gelden voor huishoudens. Samenkomst met meer dan twee personen die niet onder hetzelfde huishouden vallen kunnen worden beboet. Grote bijeenkomsten zijn tot minimaal 31 Augustus verboden.

Met de auto naar Duitsland

Voor reizen naar Duitsland is de auto momenteel een veilige manier van reizen. Hierdoor wordt het risico op besmetting tijdens de reis naar en van Duitsland beperkt. Wanneer de reis naar een Duitse stad gaat is een milieusticker hoogstwaarschijnlijk verplicht. Vrijwel alle Duitse steden hebben tegenwoordig een milieuzone, waar een Umweltplakette noodzakelijk is voor alle voertuigen. Een sticker kan voor de reis online worden besteld voor €12,50. Indien je de sticker direct nodig hebt kun je een milieusticker voor Duitsland met spoed afhalen op het kantoor van Duitsemilieusticker.nl.

Thuisquarantaine

Voor alle reizen naar Duitsland per 15 Juni zijn geen consequenties verbonden. Het is niet nodig om bij terugkomst in Nederland twee weken in thuisquarantaine te zitten zolang het reisadvies op code geel blijft. Het reisadvies kan weer aangepast worden naar code oranje wanneer de coronabesmettingen weer oplopen. In dit geval is het verplicht om bij terugkomst in Nederland twee weken met het hele gezin in thuisquarantaine te zitten.

Musea, winkels en horecagelegenheden

Momenteel zijn vrijwel alle musea, winkels en horecagelegen in Duitsland weer geopend. Hiervoor gelden wel aanvullende maatregelen zoals een maximum aantal bezoekers, een verplichte 1,5 meter afstand, en het dragen van een mondkapje. In Duitsland is het voor kinderen vanaf 6 jaar ook verplicht om een mondkapje te dragen.

 

Bij horecagelegenheden dienen contactgegevens achtergelaten te worden. Op deze manier kan een restaurant contact opnemen bij een eventuele besmetting.