• Veel belangstelling voor winterfair Parousie.

    Janneke Hek
  • Janneke Hek

Winterfair Parousie: 'Mooi dat cliënten niet opvallen'

SCHERPENZEEL Het was even slikken voor personeel en cliënten van stichting Parousie toen ze vrijdag op het buitenterrein kwamen. De zorgvuldig opgebouwde tenten voor de Winterfair waren weggewaaid en kapot. Een financiële strop voor de stichting.

,,We moesten snel schakelen en een andere tent voor onze koffiehoek en diverse standhouders regelen. Het is gelukt en daar zijn we blij mee", aldus Petra Barten, vrijwilligerscoördinator bij Parousie.

BOXMOBILE De jaarlijkse Winterfair werd zaterdag 7 december gehouden op het terrein van Parousie aan de Vlieterweg 17. De regen zorgde voor wat modderige voeten, maar wie op zoek was naar kerstsnuisterijen, kinderspeelgoed of mooi kerstgroen, kon zaterdag zijn of haar hart ophalen. De binnen- en buitenruimten van Parousie werden volop gebruikt tijdens de Winterfair. Een stand met kinderkleding en schoenen was populair. In een grote tent boden diverse standhouders onder meer zelfgemaakte kaarten, cd's, boeken en interieurartikelen aan. Ook was er een standhoudster met gehaakte baby-artikelen zoals een boxmobile en knuffels.

OPWARMEN Buiten werd de inwendige mens verwend met poffertjes, oliebollen en erwtensoep. Ook konden de kinderen snoep scheppen. Wie even wilde opwarmen of bijpraten met een bekende, streek neer in de grote tent voor koffie met appeltaart.

De vriezer kon gevuld worden met ambachtelijk vlees. De rij voor de oliebollenkraam was lang, de verse lekkernijen waren niet aan te slepen. De bezoekers keken ze letterlijk uit de olie.

KERKSNOEP Wie nog 'kerksnoep' nodig had, kon zich te buiten gaan bij de kraam met snoeprollen. Maar ook rookworsten, kaas en spek waren verkrijgbaar. Zelfgemaakte tassen en vlaggenlijnen en tweedehands kleding verwisselde van eigenaar. Ook de kringloopwinkel van Parousie was geopend voor de snuffelaars onder het publiek. Wie nog een half uurtje over had ging bloemschikken. Het springkussen voor de kinderen stond er dankzij het modderige terrein wat verloren bij. Een enkeling waagde zich erin. De moestuin van Parousie werd bekeken, dit is ook de plek waar de verse wintergroenten vandaan komt die in het winkeltje wordt verkocht. Dagvers en biologisch is in trek, zo bleek.

VOLOP MEEDOEN Bestuurslid Gijs van de Geer van Vrienden van Parousie: ,,Mij werd weleens gevraagd waarom we de bewoners niet laten helpen bij de Winterfair. Ik keek diegene verbaasd aan: ze lopen hier overal rond om een helpende hand te bieden. Mooi om te zien dat onze cliënten niet opvallen. Ons doel is dat we deze mensen volop in de maatschappij laten meedoen".

Parousie is een woonvorm voor mensen met een psychiatrische diagnose. Er wordt dagbesteding aangeboden in de vorm van een eigen drukkerij, kringloopwinkel, groenten en fruit verbouwen en verkopen. Ook is er een houtwerkplaats waar in opdracht werkstukken worden gemaakt. De christelijke organisatie biedt hier 24-uurs zorg en begeleiding aan cliënten met een psychiatrische diagnose en een Wmo-indicatie.