• Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks

Zomermarkt Parousie trekt veel belangstelling

SCHERPENZEEL Bloemen, kleding, snuisterijen, oliebollen en bitterballen. Het is maar een greep uit de kramen op de zomermarkt waarmee de Stichting Parousie zaterdag de deuren van de locatie aan de Vlieterweg voor het publiek openstelde.

 

Parousie is een christelijke stichting voor mensen met psychiatrische beperkingen. In en rond de historische woonboerderij aan de rand van Scherpenzeel biedt men beschermd wonen, begeleid wonen, dagbesteding en werkervaringstrajecten aan 24 bewoners. De kleinschalige opzet, professionele persoonlijke begeleiding en de betrokkenheid van vrijwilligers en familieleden maken Parousie tot een bijzonder woonconcept. Met het jaarlijks organiseren van een zomermarkt en een winterfair zet de Stichting Vrienden van Parousie zich in om extra middelen te genereren die ten goede komen aan de accommodatie of de activiteiten van Parousie. Zo wordt de opbrengst van de zaterdag gehouden zomermarkt besteed aan het opknappen van de grote schuur. Deze wordt nu nog vooral gebruikt als opslagplaats, maar wil men gaan inrichten voor dagbesteding.

VRIJWILLIGERS Naast veel familieleden van de bewoners ontving Parousie zaterdag ook veel andere belangstellenden. ,,Zo'n markt is een goede gelegenheid om een kijkje te komen nemen en te zien waarmee de bewoners zich bezighouden'' bevestigt vrijwilligerscoördinator Petra Barten. Zij is trots op het grote aantal vrijwilligers dat zich actief inzet bij de verschillende dagbestedingactiviteiten op het terrein van Parousie zoals de groenten- en kruidentuin De Hof, Landgoedwinkel De Deel en het vervaardigen van drukwerk in De Printerij. Steeds meer mensen uit de omgeving vinden de weg naar de Landgoedwinkel, waar niet alleen groenten en kruiden vers uit de tuin worden verkocht , maar ook cadeauartikelen en brocante te vinden zijn. Verenigingen en bedrijven kunnen bij De Printerij terecht voor kopieer- en drukwerk zoals folders, clubbladen en reclameposters. In de schuur worden de mooiste dingen van hout gemaakt zoals konijnen- en kippenhokken, maar op bestelling ook klein (tuin)meubilair. De dagbesteding van Parousie is overigens geen productiebedrijf, maar doet vooral dienst als middel om de cliënten te ondersteunen zinvol bezig te zijn en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. 

 

Al met al was er zaterdag voor de bezoekers van de zomermarkt, waar tevens een smid zijn ambacht toonde en de mooiste tractor van Scherpenzeel werd verkozen, voldoende te ontdekken, te kopen en te proeven. Ook de kinderen vermaakten zich prima op het springkussen, met een ritje in de minitrein of bij de kippen, geiten en konijnen op het erf.  De vrienden, bewoners, medewerkers en vrijwilligers van Parousie stelden alle belangstelling bijzonder op prijs.