• AMERSFOORT - NVM-voorzitter Harro Morren in Vathorst. FOTO DESIREE SCHIPPERS

Woningen in regio steeds sneller verkocht

WOUDENBERG Steeds meer woonconsumenten in de regio Eemland willen de stap naar een ander huis zetten. Een knelpunt daarbij is echter dat het aanbod koopwoningen door de opbloeiende markt relatief beperkt is. "De vraag naar woningen overstijgt het aanbod, ook omdat meer bewoners van huurwoningen door de lage rente een koophuis zoeken", vertelt Harro Morren, voorzitter van de NVM in de regio Eemland. Tot deze regio behoren de plaatsen Amersfoort, Baarn, Soest, Bunschoten, Leusden en Woudenberg. De NVM presenteerde de regionale woningmarktcijfers over het derde kwartaal van 2016.

En die cijfers liegen er niet om. In alle segmenten zijn meer woningen verkocht dan in het vergelijkbare kwartaal in 2015. Opvallend is de sterke stijging in het aantal verkochte appartementen. Dit woningtype liet een plus van liefst 16% zien in vergelijking met 2015."En let wel", vertelt Morren, "ook vorig jaar zat de woningmarkt al sterk in de lift. We kunnen dus constateren dat we het dal verlaten hebben en weer in een normaal functionerende woningmarkt terecht gekomen zijn. Waar zowel kopers als verkopers veel vertrouwen hebben in de waarde van de investering die zij doen." Ook tussenwoningen zijn zeer in trek, zo blijkt uit de cijfers. Die verwisselden bijna 8% vaker van eigenaar. Het totaal aantal verkopen in Eemland steeg ruim 5%.

Feit is wel dat door de stijgende vraag naar koopwoningen ook de prijzen stevig klimmen. In de regio Eemland was de gemiddelde verkoopprijs van een woning in het afgelopen kwartaal 6,6% hoger dan in 2015. "Dit toont aan dat we in een verkopersmarkt zitten. Mensen durven door de groeiende belangstelling voor hun huis deze makkelijker te koop te zetten. Het is inmiddels niet ongebruikelijk meer dat een woning binnen enkele dagen of weken verkocht wordt. Ook neemt het aantal bezichtigingen sterk toe." De gemiddelde verkooptijd van een woning is nu 56 dagen in de regio. Wie echter inzoomt op bijvoorbeeld tussenwoningen en hoekwoningen, ziet dat deze gemiddeld binnen vijf weken worden verkocht. "Een ongekende snelheid", weet Morren.

STARTERS De NVM-regiovoorzitter is vanzelfsprekend blij met de positieve woningmarkt, maar ziet ook keerzijdes. Morren: "En dan met name door het beperkte aanbod. Er is voor consumenten niet heel veel te kiezen en door de snelheid in verkopen moeten ze heel alert zijn. Mijn advies is dan ook om goed voorbereid de markt op te gaan en de financiering vooraf duidelijk in kaart te brengen. Dat maakt je positie sterker, je kunt slagvaardiger optreden". Morren maakt zich wel zorgen over de positie van starters op de woningmarkt. "In de dorpen valt het nog mee, ookal omdat gemeenten veel nieuwbouw voor starters mogelijk maken. Maar in het populaire Amersfoort wordt het kopen van een eerste woning al wat lastiger, hoewel ook hier de nieuwbouw gelukkig aantrekt."