• De tuineigenaren zijn erhelemaal klaar voor om van de Open- Tuinendag in Scherpenzeel een grootsucces te maken.

    Margreet hemdriks

'We gaan van Open-Tuinendag een mooie dag maken'

SCHERPENZEEL Op zaterdag 15 juni 2019 wordt er in Scherpenzeel weer een open-tuinendag gehouden. Tussen 10.30 en 16.00 uur zijn op twaalf adressen in het dorp particuliere tuinen open voor bezichtiging.

De tuineigenaren zijn er helemaal klaar voor om bezoekers te laten zien wat groene vingers kunnen bewerkstelligen. Bovendien is er in veel tuinen nog meer te bekijken dan fraai aangelegde borders of kruidenvakken, zoals kralenkunst, keramiek objecten, glasvoorwerpen, beelden en schilderijen. Deelname aan het evenement, waarvoor een (vrijblijvende) wandel-fietsroute is uitgezet, is gratis.

KRALENKUNST De open-tuinendag in Scherpenzeel heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een heerlijke kijkroute waarop niet alleen inspiratie kan worden opgedaan op het gebied van tuininrichtingen, maar ook kennis kan worden gemaakt met de creatieve talenten van mensen in en rond het dorp. Het organiserend comité, bestaande uit Dieneke van Dijk, Joke van Deelen en Gery Snijders, willen de open tuinenroute in Scherpenzeel hiermee extra aantrekkelijk maken.

,,In vorige edities is gebleken dat dit echt aansloeg bij het publiek. Er zijn zoveel dingen in en rond de tuin die de sfeer van het buitenleven bepalen. Een mooi servies op tafel, een bijzonder beeld of andere kunstelementen in de tuin kan een lust voor het oog zijn. Bovendien vinden bezoekers het leuk om mensen met hun creatieve vaardigheden aan de slag te zien'', weet Dieneke van Dijk, die zelf een in kralenkunst bedreven dorpsgenoot te gast zal hebben in haar tuin.

Op andere adressen zijn glasvoorwerpen van Tiffany, zijden bloemen, koperkunst, beelden, schilderijen, keramiek objecten, bloemenkransen en tuinmode te zien. Ook worden er in veel tuinen tegen een actieprijs boeken te koop aangeboden, zoals de bijzonder complete Plantengids van Biologische Kwekerij De Hessenhof in Ede of het populaire, door Marjolein Bastin geïllustreerde, boek van dorpsgenoot Nico de Haan over hoe men van de tuin een vogelparadijs kan maken. De Haan heeft zijn uitgaven die op de open tuinendag worden verkocht gesigneerd.

KRUIDENTUINEN Vijf van de twaalf tuinen die zaterdag 15 juni worden opengesteld voor het publiek waren nog niet eerder te bezichtigen. Bij de nieuwe deelnemers bleek tijdens een onlangs gehouden voorbespreking ook best wel wat gezonde spanning te bestaan over hoe het op die dag allemaal gaat lopen. ,,Het is echt ontzettend leuk om hieraan mee te doen'', konden de meer geroutineerde open-tuindeelnemers hen verzekeren. Uiteraard werden er allerlei tips uitgedeeld over de do and don'ts op de dag, maar vervolgens gaan de gesprekken al weer gauw over het plezier van kruidentuinen en welke planten leuk met elkaar combineren. Want passie voor de inrichting en de verzorging van hun tuin hebben de deelnemers allemaal.

De organisatie van de open-tuinendag zegt zelf elk jaar ook weer verrast te zijn met hoeveel liefde en fantasie de deelnemers van hun tuin een paradijsje weten te maken; ongeacht of dat nu een kleine tuin, een patiotuin of een grote landschapstuin is. ,,De open tuinendag is ook geen wedstrijd'', waarschuwen Van Dijk, Van Deelen en Snijders. ,,De dag is bedoeld om mensen te inspireren en op ideeën te brengen die zij wellicht in hun eigen tuin kunnen toepassen. Daarom proberen wij elk jaar ook een zo breed mogelijk aanbod van grote en kleine tuinen in de route op te nemen. Dat is ook dit jaar weer gelukt. De bezoekers kunnen zich weer verheugen op een aantal prachtige 'verborgen pareltjes' van Scherpenzeel.''

Voor het publiek is ook dit jaar weer een handige folder beschikbaar waarop de wandel-fietsroute op een kaart is aangegeven en waarop alle adressen van de deelnemende tuineigenaren worden vermeld, samen met wat er per adres aan nevenactiviteiten kan worden verwacht. Deze (gratis) folders zullen in de komende tijd op diverse openbare plekken in en rond het dorp worden neergelegd en zijn ook verkrijgbaar op het startpunt van de route bij Stichting Parousie aan de Vlieterweg 17. ,,We zijn er klaar voor om er weer een prachtige dag van te gaan maken'' laten de tuindames weten.