• ROB ENGELAAR

Waterschap: Vermijd contact met oppervlaktewater

SCHERPENZEEL (ANP) Blijf weg uit al het oppervlaktewater. Dat zegt waterschap Vallei en Veluwe donderdagmiddag. Door de langdurige droogte was veel (zwem)water al extra vies - denk aan blauwalg en botulisme - maar nu er harde buien kunnen vallen komt er nog meer viezigheid bij.

De bodem is zo uitgedroogd en hard dat die de enorme hoeveelheden regenwater niet kan opnemen. Het water stroomt dan dus direct het oppervlaktewater en het riool in en neemt allerlei opgehoopt vuil uit de bermen en van de straten met zich mee, zoals hondenpoep en olie. Ook kunnen de riolen overstromen, waardoor extra vervuild water in vijvers, plassen, beken, meren en rivieren terechtkomt.

,,Dus ga niet zwemmen, pootje baden of spelen in of met het oppervlaktewater en laat je hond of andere dieren er niet van drinken'', zegt het waterschap. ,,En staat er door een hoosbui water op straat, vermijd dan ook contact met dit water.''

Mensen die dode vissen of watervogels in of bij het oppervlaktewater zien kunnen dit melden bij het waterschap via tel. 055-5272911. Lees meer op www.vallei-veluwe.nl/droogte.