• Waterschap Vallei en Veluwe

Waterschap verbiedt onttrekken van water voor tien weken

SCHERPENZEEL Voor een groot deel van het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe geldt sinds maandag een verbod voor het oppompen van water uit sloten, beken en kanalen. Dit betekent dat dit water niet gebruikt mag worden om akkers en weilanden te besproeien. 

TIEN WEKEN Door de aanhoudende droogte stagneert de afvoer van verschillende watergangen. Verdere onttrekking van water zou leiden tot verslechtering van de waterkwaliteit en tot onherstelbare schade aan de natuur. Het onttrekkingsverbod geldt voor tien weken, en betreft gebieden die geheel afhankelijk zijn van regenval en kwelwater en voor het Apeldoorns kanaal. 

UITZONDERINGEN Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het verbod niet. Het onttrekkingsverbod geldt niet voor Putterpolder, Polder Arkemheen, Bunschoterpolder,  Eemnesserpolder, Polder Soest, Inlaatgebied Brede Beek Nijkerk, Inlaatgebied Laak + Vathorst, Inlaatgebied Terwolde (stroomgebied van de Terwoldse-, Nijbroekse- en Grote Wetering), De Hoenwaard, Polder Hattem, Polder Oosterwolde-Oldebroek en Polder 't Goor Elburg.

Ook onttrekkingen vanuit het Valleikanaal, de Heiligenbergerbeek/Woudenbergse Grift, de Eem, de Arkervaart en de Zijdewetering/Krakerswijk zijn toegestaan.