• Prof Mr Pieter van Vollenhoven drukt op de rode knop

  Adriaan Hosang
 • Prof Mr Van Vollenhoven tijdens zijn speech

  Adriaan Hosang
 • Grebbelinie Bezoekerscentrum wordt zichtbaar

  Adriaan Hosang
 • De genodigden heffen het glas op de officiele opening

  Adriaan Hosang

Van Vollenhoven opent Grebbelinie voor bezoekers

RENSWOUDE Prof. mr. Pieter van Vollenhoven maakte woensdagmiddag met een druk op een rode knop de woorden ´Grebbelinie Bezoekerscentrum´ zichtbaar. Van Vollenhoven arriveerde rond 15.00 uur in aanwezigheid van ceremoniemeester Patrick Hageman en gedeputeerde Mariette Pennarts-Pouw. Van Vollenhoven bedankte commissaris van de koning Willibrord van Beek voor de uitnodiging.

Hij wees erop dat een centrum als dit een duidelijke meerwaarde heeft om de geschiedenis door te vertellen. Divisiedirecteur Kees Lever van Staatsbosbeheer: ,,Je gaat het pas zien als je het door hebt. Vandaag voegen we een hoofdstuk toe aan het totale verhaal. Het gaat om een twee eeuwen oude verdedigingslinie".

KAZEMATTEN Lever wees op de ontwikkelde natuur, de kazematten en de aanwezigheid van vleermuizen. Hij was van mening dat het bezoekerscentrum een belangrijke schakel vervulde. Hij bedankte iedereen voor zijn of haar inzet. ,,Het is hier een unieke plek, ook om te ondernemen.´´ Hij wees in dit kader op de gebiedscoöperatie O-Gen, die hier kantoor houdt en op de Grebbelounge.

Na nog gewezen te hebben op de publieksopening, zaterdag 8 juli, zei Lever: ,,Het is een icoon om trots op te zijn, een bijzonder plek, een plek om het verhaal te ontdekken".

Nadat de leden van de bestuurlijke Kopgroep Grebbelinie Bezoekerscentrum hadden uitgesproken wat voor hen belangrijk was, verrichte Van Vollenhoven de openingshandeling. Gevolgd door een rondleiding voor hem en de genodigden. Zij bekeken filmbeelden en er kwamen kaarten en foto's in beeld rond de mobilisatietijd en het begin van de Tweede-Wereldoorlog in de regio, de bombardementen door de Duitsers, gesneuvelde soldaten, de overgave op 5 mei 1945 en de erebegraafplaats op de Grebbeberg.