• Zwembad 't Willaer rond 1960.

    Zwembad 't Willaer

't Willaer zestig jaar: feestweek start op Vaderdag

SCHERPENZEEL Zwembad 't Willaer bestaat op 22 juni zestig jaar, wat wordt gevierd met een feestweek. Met muziek, sport en spel, rondleidingen in de machinekamer en poffertjes.

De feestweek start op Vaderdag (zondag 16 juni) met gratis zwemmen voor vaders tussen 12.00 en 17.00 uur. Ook kunnen de papa's klusbonnen van Kluswijs winnen door in het diepe bad te duiken tot de bodem. De eerste tien die iets opduiken, krijgen een bon.

Er zijn op dinsdag 18 en donderdag 20 juni rondleidingen door de machinekamer. ,,We kregen weleens vragen hoe dat nu werkt achter de schermen. En er komt veel bij kijken om zo'n bak water, wat een zwembad uiteindelijk is, te verwarmen en schoon te houden. Daarom nodigen we iedereen uit om eens een kijkje te nemen", aldus bedrijfsleidster Dianne Ankone. Er zijn op 18 juni rondleidingen van 16.00 tot 17.30 uur en op 20 juni van 18.30 tot 20.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Op vrijdag 21 juni biedt het zwembad vroege zwemmers koffie met wat lekkers aan tussen 7.00 en 10.00 uur. ,,Om hun dapperheid te belonen", grijnst Ankone. En zaterdag 22 juni zijn er voor alle leeftijden activiteiten in en om het zwembad. Zo zijn er voor de peuters spelletjes en speelgoed bij het peuterbad. En ook de jeugd kan zijn hart ophalen, met onder meer een buikschuifbaan, een surfsimulator en een waterlooprad. Er staat een poffertjeskraam en de Speel-o-theek verzorgt divers waterspeelgoed. Ook is er een hapje en drankje op deze zaterdag. ,,Alles staat of valt met mooi weer, daar duimen we voor".

Van 25 tot 28 juni is er de jaarlijkse Zwemvierdaagse in het zwembad met afstanden voor twee leeftijdscategorieën, tot 9 en vanaf 9 jaar. De online voorverkoop is al gestart. Ook tijdens de voorverkoopdagen bij 't Willaer zijn startbewijzen te koop.

't Willaer houdt zaterdag 17 augustus een zwemloop. Hierbij zwemmen en hardlopen de deelnemers in twee verschillende afstanden. Meer informatie hierover volgt. Op 31 augustus wordt het zwemseizoen afgesloten met het traditionele hondenzwemmen, waarbij harige viervoeters het bad in zullen duiken. Voor exacte tijden en meer informatie kan men op de website of de Facebook-pagina van 't Willaer terecht.

Op de website van Oud Scherpenzeel wordt de historie van het zwembad beschreven. In 1959 wordt zwembad 't Willaer geopend. Het zwembad bestond destijds uit een kleuterbad (pierenbadje), een ondiep en diep bad. Het ondiepe en diepe bad worden door een brug van elkaar gescheiden. In de loop van de jaren wordt het zwembad gemoderniseerd en uitgebreid. Er komen nieuwe kleedlokalen en er wordt een 50-meterbad aangelegd.

Ongeveer vijftien jaar geleden dreigt het zwembad te worden gesloten van hoge explotatiekosten. Om sluiting te voorkomen wordt Stichting 't Willaer opgericht. De Vereniging Vrienden van Zwembad 't Willaer ondersteunt de stichting met haar leden en donateurs en verzorgt activiteiten, zoals de Zwemvierdaagse. Hiernaast krijgt 't Willaer ook steun van de gemeentes Scherpenzeel en Renswoude, terwijl het bedrijfsleven uit deze plaatsen ook bijdraagt. Veel vrijwilligers zorgen voor het onderhoud van zwembad. Vorig jaar verwelkomde 't Willaer bijna 70.000 zwemmers.