'Samenwerking boa's doorzetten'

SCHERPENZEEL De gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel gaan een plan maken om de huidige samenwerking op het gebied van toezicht in de openbare ruimte door te zetten. ,,Dit systeem bevalt ons zeer goed, hier willen we mee doorgaan."

Wouter van Dijk

Dat zegt veiligheidscoördinator Dirk Klein van de gemeente Barneveld. Afgelopen jaar startte een proefperiode waarbij alle twaalf toezichthouders (boa's) van de drie gemeenten intensiever zijn gaan samenwerken en actief zijn op elkaars grondgebied. Dat proefproject is nu wegens succes met een jaar verlengd. ,,Maar we kunnen niet blijven verlengen, eigenlijk willen we naar een vast systeem toe zodat deze nieuwe manier van toezicht blijvend is", zegt Klein.

SLAGKRACHT Het grootste voordeel is volgens hem de verbeterde slagkracht. ,,Met name de gemeenten Nijkerk met drie boa's en Scherpenzeel met twee boa's hadden in de oude situatie eigenlijk te weinig capaciteit om alle gemeentelijke toezichts- en handhavingstaken goed op te pakken. Dat terwijl er vanuit het rijk zelfs nog taken bij zijn gekomen. Door de intensieve samenwerking kunnen de in totaal twaalf boa's nu ingezet worden daar waar nodig."

Bij de foto: Het boa-team van Barneveld, Scherpenzeel en Nijkerk.

* Lees meer in de Scherpenzeelse Krant van dinsdag 3 maart.