• Janneke Hek

'Samen bereik je meer'

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG De organisatie van de Weken van de opvoeding 2018 was dit jaar een samenwerking tussen Woudenberg en Scherpenzeel. Het diverse aanbod van workshops, lezingen en kinderactiviteiten trok een wisselend aantal belangstellenden.

Zo werd de reeks geopend met de lezing van Marina van de Wal, bekend van Koffietijd, over omgaan met pubers. Een herkenbaar thema zo bleek in de zaal. Met humor en herkenning leidde Van de Wal de ruim zeventig geïnteresseerden door een quiz met vragen of alcohol, relaties en sociale media. Actuele onderwerpen in het leven van pubers.

Verder waren er diverse activiteiten voor de kinderen en jongeren. Zoals De samenwerkingsspelen in de Breehoek, georganiseerd door JOS Scherpenzeel. Samen bereik je meer, daar kwamen de deelnemers al snel achter. JOS coach Daan Smits: ,,Omdat het thema ‘opvoeden doe je samen’ was, bedacht ik allerlei spellen waarbij je elkaar nodig hebt. Maar daar moesten de kids zelf achter komen”. Meer dan dertig kinderen gingen de uitdaging aan. In het begin ging iedereen individueel te werk. Smits gaf af en toe een tip om ze de goede kant op te sturen. De deelnemers waren van diverse leeftijden wat extra leuk was, vond Smits.

Ook samen lezen kan een onderdeel zijn van de opvoeding van jonge kinderen. Helaas was er te weinig animo voor de workshop voorlezen die de bibliotheek hierover gaf en ging deze dan ook niet door.

,,We hebben op basis van de behoeftes van mensen dit programma opgesteld. Maar helaas bleek dat sommige activiteiten minder aansloegen. Lezingen blijken wel goed aan te slaan. We horen graag wat mensen missen in het aanbod van onze activiteiten en wat volgend jaar leuk zou zijn om te bieden”, blikt Miriam Elfrink namens de organisatie terug. Mede-organisator Jessica Willems kijkt met plezier terug op de Woudenbergse onderdelen.

Een moeilijk gesprek met je kind kan soms wat ondersteuning gebruiken. Twintig ouders gingen hiervoor woensdag 10 oktober om de tafel in 't Foort. Tijdens het praten kun je op een A4'tje het probleem of gespreksonderwerp in het midden schrijven. Hierom heen kunnen ouders en kind hun vragen, meningen of inbreng schrijven. Zo kom je soms tot verrassende inzichten en blijk je soms van verkeerde dingen uit te gaan. De aanwezige ouders, vooral moeders, en ook diverse professionals gingen aan de slag met het tekenen van een fictief gesprek. Hier uit bleek ook dat zelfs voor henzelf het tekenen en opschrijven verhelderend werkte. ,,Ik ben zelf verbaasd wat hierdoor naar boven komt bij mezelf. Laat staan wanneer ik dit met mijn kind zou proberen”, ontdekt een deelneemster. ,,Met deze methode voorkom je langs elkaar heen praten. Even bedenktijd geven. Of soms gewoon stil zijn zodat de ander en jijzelf zijn of haar gedachten kan ordenen en op papier zet. Je hoeft niet op alles in de opvoeding in te gaan op het moment zelf, later er rustig op terugkomen met behulp van tekenen of schrijven werkt beter", aldus de workshopleidster. Donderdagavond 11 oktober was de koffie bruin voor mensen die even een woordje wilden wisselen met wijkagent, BOA, mediator of jongerenwerker. Maar de koffie mochten ze wegens gebrek aan belangstelling zelf opdrinken.