• Ronde Tafel Scherpenzeel

Ronde Tafel bestaat 40 jaar

SCHERPENZEEL De Ronde Tafel 132 (RT) bestond onlangs veertig jaar. Tientallen jaren waarin jonge mannen elkaar ontmoetten en met elkaar acties opzetten om de medemens die het minder heeft te helpen maar ook om plezier te maken samen.

Binnenkort is er hun jaarlijkse kerstpakkettenactie voor de minima van Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude. Ze delen dan 150 pakketten uit. En die bezorgen ze zelf.

In september vierden ze hun veertigjarig jubileum met een lustrumfeest bij de Weistaar. In een feesttent werd er gedineerd en uiteraard gespeecht. Oprichter Erik Lammerts van Bueren nam de zeventig aanwezigen mee door de tijd aan de hand van foto's. Na het diner werd er gedanst op muziek in de Weistaar door vier generaties tafelaars, waaronder ook buitenlandse gasten. Het concept van de Ronde Tafel is wereldwijd. Iedere tafel met 32 in zijn tafelnummer heeft connecties met elkaar. Zo heeft de Scherpenzeelse tafel nauwe contacten met onder meer Finland en Engeland. Ieder jaar is er een zogeheten Euromeeting, hierbij ontmoeten tafels met hetzelfde nummer elkaar. In 2017 is dat in Scherpenzeel. De organisatie hiervan is in volle gang. De buitenlandse gasten worden thuis bij de tafelaars gehuisvest. ,,Die verbondenheid met elkaar is mooi. Zelfs door de generaties heen is die connectie er", constateert  voorzitter Ad Veldhuizen.

,,De leden van de RT hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die nemen we met elkaar. Inmiddels  bestaat de RT uit de vierde generaties tafelaars. Wanneer je veertig jaar wordt, moet je de RT verlaten en kun je naar de 40plus club" legt Veldhuizen uit. De leden zijn over het algemeen actief als ondernemer maar dat is geen vereiste. Je kunt je niet zelf aanmelden voor de RT. Je moet er voor gevraagd worden. Twee keer per maand komen de tafelaars bijeen. De ene keer is dat in de Witte Holevoet waarbij vaak een spreker komt om een bepaald onderwerp onder de aandacht te brengen. De andere avond is een zogeheten 'thuisavond', dit kan letterlijk bij een lid thuis zijn maar kan ook een bezoek zijn aan een bedrijf of instelling. Ieder jaar organiseert de RT 132 de zogeheten Back2Klaveet party. Een feest waarbij honderden mensen aanwezig zijn. De opbrengst hiervan zet de RT in voor haar goede doelen.De kerstpakkettenactie wordt ieder jaar in december gehouden. Van de drie gemeenten ontvangen de tafelaars een lijst met adressen van mensen die graag een kerstpakket van de RT krijgen. Naast de kerstpakkettenactie is er nog het sponsoren van diverse lokale initiatieven zoals zwembad 't Willaer, de vogelopvang en een school in India. Ook maken zij een vakantieweekend voor minima mogelijk.

,,Ik zou onze RT omschrijven als een no-nonsense club met jongens die samen mooie projecten doen en daarnaast ook plezier maken. We leren van elkaar en daarnaast is er volop ruimte voor vriendschap en plezier. Elk jaar een kerstgala, voor de kinderen eieren zoeken met Pasen en ook hebben we ieder jaar voor onze vrouwen een ladiesnight. Ze moeten ons tenslotte regelmatig uitlenen aan de RT", grijnst Veldhuizen.