• Midland FM

Regionale omroep staat op springen

SCHERPENZEEL Midland FM, de regionale omroep voor Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg, staat op springen. De gemeente Veenendaal laat aan de raad weten dat Midland onvoldoende kan voldoen aan de financiële verplichtingen en op de rand van een faillissement staat.

Gerard van Wijk

Sinds bijna één jaar voert de gemeente Veenendaal overleg met het interim bestuur van de Stichting Radio en Televisie Veenendaal (RTVV). Dat interim bestuur is aangewezen door Stilok en SLOMN (radio Midland), die gebruik maken van de uitzendmachtiging die de gemeente vanaf 1999 toekende aan RTVV. Het interim bestuur heeft gewerkt aan een beleidsplan voor de toekomst.

'LEGE HULS'Vanaf 2013 functioneerde RTVV niet meer optimaal. Dat had onder meer te maken met het opheffen van de kabelkrant en daarmee het wegvallen van inkomsten van adverteerders, het afnemen van bestuurskracht, onvoldoende naamsbekendheid, onderbezetting en onvoldoende inkomsten. Het interim bestuur concludeerde dat ,,RTVV een lege huls is zonder zelfstandige inkomsten, eigen vrijwilligers, zelfstandige programma's en studio."

FOODVALLEY Er is volgens de gemeente Veenendaal een radicale verandering nodig om Veenendaal, Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg te blijven bedienen. RTVV wil van de gemeente een financiële bijdrage van 1,14 euro per wooneenheid in Veenendaal, wat neerkomt op ongeveer 30.000 euro jaarlijks. Er wordt gezocht naar een samenwerking met Omroep Ede. Op termijn kan de samenwerking mogelijk uitgebreid worden met Rhenen en Wageningen. ,,Een 'omroep FoodValley' heeft een groot bereik, kan rekenen op een financiële bijdrage van de deelnemende gemeenten en een veelvoud aan bedrijven in de regio voor advertentieverkoop en sponsoring."

ACUTE GELDNOOD Bij Midland FM is sprake van acute geldnood. ,,Onder de huidige omstandigheden redt de omroep het niet tot 2017." De gemeente Veenendaal is bereid om met kleine financiële middelen de omroep in stand te houden, waarbij ook wordt gerekend op steun van Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg. Voorwaarde is dat er zicht is op een nieuwe organisatie.