• Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks

Brocante-dag nieuw event in Scherpenzeel

SCHERPENZEEL Op zoek naar bijzonder porselein, antieke (gebruiks)voorwerpen, een oud schilderij of een apart tafeltje? Dan is een kijkje op de Scherpenzeelse Brocante-dag zeker de moeite waard. Op 15 adressen in het dorp bieden particulieren verkopers op zaterdag 28 september van 10.30 tot 16.00 uur een breed assortiment leuke en bijzondere spulletjes aan. Alleen gaan snuffelen is al leuk, want vintage is helemaal hot.

Door Margreet Hendriks

Het idee voor een Brocante-dag is ontstaan vanuit de organisatie van de jaarlijkse Open tuinendag. Dit laatste evenement heeft zich in de loop der jaren steeds meer ontwikkeld tot een kijkroute waar met tuinserviezen, kunstwerken en andere tuinornamenten meer te bewonderen is dan alleen mooie tuininrichtingen. Het viel de organisatie op dat vooral de brocante erg populair was bij de bezoekers. Dit leidde tot het plan om eens een aparte Brocante-dag te organiseren waarop particulieren leuke, mooie en aparte vintageartikelen thuis te koop aanbieden.

,,Van de 'verborgen parels van Scherpenzeel' naar de 'verborgen schatten' van Scherpenzeel'' bevestigt Gery Snijders die zelf al de nodige ervaring had met de verkoop van brocante tijdens de Open tuinendag. Snijders nam samen met mede-organisator van de Open tuinendag Dieneke van Dijk het voortouw voor de organisatie van het nieuwe evenement. De dames worden daarin bijgestaan door Diane ten Dam, Janneke Robbertsen en Jolanda van de Weerd. ,,Het meest spannende was of we voldoende aanmeldingen zouden krijgen van verkoopadressen in Scherpenzeel'' vertelt Gery. ,,Daar bleken we ons echter geen zorgen over te hoeven maken. Na de eerste bekendmaking stroomden de aanmeldingen binnen. Daaruit hebben we een selectie gemaakt van mensen met de meest interessante en mooiste spulletjes, want we willen op deze Brocante-dag het aanbod van een wat hoger niveau laten zijn dan op een gemiddelde kofferbakverkoop of kleedjesmarkt. Het gaat echt om bijzondere of (semi)antieke (gebruiks)voorwerpen zoals klein meubilair, oude serviezen, tafelbestek, schilderijen en dat soort zaken. Spullen die sfeer, karakter en warmte geven aan je interieur.''

Voor de Brocante-dag is (naar voorbeeld van de open tuinenroute) een folder gemaakt waarop alle adressen van de deelnemers worden vermeld en ook worden aangegeven op een kaart. Deze folders zijn door de organisatie ook op allerlei openbare plekken, zoals de Primero, de VVV en De Breehoek, neergelegd en gratis mee te nemen. Verder liggen de folders ook bij het rustpunt van Parousie aan de Vlieterweg 17, met toilet en koffieterras, en op de deelnemende adressen die zaterdag overigens herkenbaar zullen zijn aan een buitenhangend oud schoolbord of schrijfleitje. Hoewel er op de Brocante-route 15 bezoekadressen zijn, is het aantal deelnemers groter omdat er op sommige adressen meerdere verkopers actief zullen zijn. ,,Die samenwerking vinden wij erg leuk'' zegt Gery Snijders. ,,Niet iedereen wil of kan dit rond eigen huis organiseren of heeft daarvoor wellicht een te beperkt verkoopaanbod. Door de krachten te bundelen kan men dan toch meedoen. Bovendien blijft de route voor bezoekers daardoor ook overzichtelijk en behapbaar, hoewel het iedereen natuurlijk vrij staat om deze geheel, gedeeltelijk of in eigen richting af te leggen.''

De 'Oude schatten van Scherpenzeel' zijn op zaterdag 28 september van 10.30 tot 16.00 uur voor iedereen te bewonderen. Dan zal blijken of het dorp er misschien wel een succesvol jaarlijks evenement bij gaat krijgen.