Pleidooi voor whatsapp-alert borden in wijken

SCHERPENZEEL SGP-raadslid Gerard van Deelen heeft het college gevraagd om waarschuwingsborden te gaan plaatsen in wijken waar whatsapp-groepen actief zijn tegen inbrekers. Het inbrekersgilde blijkt daardoor namelijk ontmoedigd te worden. 

Margreet Hendriks

Het effect van whatsapp-buurtgroepen is onlangs wetenschappelijk onderzocht door de Universiteit van Tilburg. Daaruit is gebleken dat inbrekers massaal buurten mijden waar bewoners elkaar via Whatsapp waarschuwen voor verdachte personen. Volgens de onderzoekers daalde het gemiddeld aantal woninginbraken in Tilburgse wijken met een buurtgroep van zestig naar dertig per maand.

In het hele land werken bewoners steeds vaker samen om inbrekers met behulp van hun mobiele telefoon te stoppen. In Scherpenzeel zijn er onder de coördinatie van de gemeente inmiddels al elf whatsapp-groepen actief. Buurtbewoners die zich bij zo'n whatsapp-groep aansluiten krijgen van de gemeente instructies hoe hiermee om te gaan.

MIJDEN Omdat inbrekers de wijken met Whatsapp-groepen blijken te mijden, pleitte Van Deelen in de raadsvergadering voor de plaatsing van borden met de melding dat er in die buurt wordt gewerkt met een whatsapp-alert. CDA-voorman Johan Slappendel waarschuwde wel voor een mogelijke verplaatsing van activiteiten van de inbrekers naar plekken waar een dergelijk bord niet staat.

Ook burgemeester Visser, die al langer bezig bleek te zijn met deze kwestie, erkende dit gevaar. ,,Als we deze borden gaan plaatsen, dan zullen we dit bij voorkeur doen op strategische plekken.''