• PJGU

PJGU speelt ´De tante van Charlie´

SCHERPENZEEL De toneelgroep van de Plattelands Jongeren Gemeenschap Utrecht (PJGU) voert vrijdag 10 en zaterdag 11 februari haar jaarlijkse voorstelling op in de Breehoek. Dit jaar heet het stuk 'De tante van Charlie'.

De repetities zijn in volle gang onder leiding van Gerard Zijlstra, de nieuwe regisseur. Voor het eerst speelt de toneelgroep zonder souffleuse.

OVERTUIGEN Het toneelstuk is een bewerking van Jon van Eerd en gaat over de twee vrienden Charlie en Rogier die alles uit de kast halen om hun aanstaande schoonvader te overtuigen zijn twee dochters aan hen te geven.

De butler wordt overgehaald om zich als Braziliaanse tante uit te geven, een rol die compleet gemaakt wordt met jurken en pruiken. De klucht wordt uitgevoerd door de toneelgroep van de PJGU, die al meer dan dertig jaar jaarlijks op het toneel staan.

Regisseur Gerard Zijlstra is streng maar rechtvaardig tijdens de repetities. Hij werkt bij een theaterproductiegroep in Zoetermeer. Via een van de toneelgroepleden kwam hij op het pad van de PJGU. De repetities worden in de oefenzaal bij Dick Van Dijk, ook lid van de toneelgroep, aan de Voskuilerweg in Woudenberg gehouden. Compleet met koffie, taart, chips en frisdrank wordt er in aanloop van de uitvoering twee keer per week tot laat in de avond gerepeteerd. De sfeer onderling laat zich omschrijven als gezellig tijdens de pauze en uiterst geconcentreerd tijdens het repeteren. Hoe dichter bij de uitvoering komt, hoe meer er met gebruik van decorstukken en kleding wordt geoefend.

 

HUMOR OVERBRENGEN In 'De tante van Charlie' is het vooral de butler die geregeld van outfit moet wisselen. Het af en toe vergeten van een pruik hoort bij de repetities. ,,De grootste uitdaging is om de humor over te brengen op het publiek. We oefenen de teksten tenslotte vaak waardoor het van belang is om wel fris te blijven, zodat de toeschouwers de grap goed meekrijgen", licht Zijlstra toe.

Zijlstra gelooft niet in het nut van een souffleuse. Dit jaar is er voor het eerst om geen souffleuse beschikbaar tijdens de uitvoering. Iets waar de toneelgroep een beetje de bibbers van heeft. Maar Zijlstra zegt beslist: ,,Je hoort je tekst te kennen".  En aan de inzet van de toneelspelers en het aantal repetities zal het niet liggen.

 

GENERALE REPETITIE De toneelgroep bestaat gemiddeld uit tien personen, er zit geregeld wat verloop in. ,,Er zijn leden die stoppen, en dan soms jaren later toch weer mee komen spelen". Dinsdag is de technische check en woensdag volgt nog een generale repetitie.

De zaal van de Breehoek gaat vrijdag 10 en zaterdag 11 februari om 19.30 open voor het publiek, dat bestaat uit PJGU-leden, familie en vrienden. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar, 2 euro voor PJGU-leden, 5 euro voor niet-leden. Na afloop van de voorstelling biedt de PJGU de aanwezigen een drankje aan. Er is ook traditiegetrouw een verloting met mooie prijzen, verzekert één van de toneelspelers.