• Een deel van de standhouders voor Vallei Duurzaam kwam vorige week alvast een kijkje nemen in De Breehoek.

    Margreet Hendriks

Vallei Duurzaam: 'Toeren in elektrische auto's'

SCHERPENZEEL Benieuwd naar de nieuwste elektrische modellen van BMW of uitproberen hoe de groene Kia, VW of Renault zit en rijdt? Het kan straks allemaal op de regionale consumentenbeurs Vallei Duurzaam die op vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober aanstaande wordt gehouden in en rond De Breehoek. De toegang is gratis.

Vallei Duurzaam is een idee van een groep vrijwilligers vanuit de Scherpenzeelse politiek, de bibliotheek en De Breehoek. De beurs is bedoeld voor iedereen die nieuwsgierig is of op zoek is naar informatie en kennis over producten, diensten en advies in relatie tot het onderwerp duurzaamheid. ,,We hopen dat deze beurs voor burgers en bedrijven in de hele regio een inspiratiebron gaat worden om zelf te gaan nadenken over of aan de slag te gaan met duurzaamheid'', zegt Gerard van Deelen, voorzitter van de inmiddels opgerichte Stichting Vallei Duurzaam. ,,Al die plannenmakerij van de overheid is mooi, maar uiteindelijk zijn het de burgers en bedrijven die de klimaatdoelstellingen moeten gaan realiseren. Wie zelf de regie in handen wil nemen heeft kennis en goede informatie nodig. Daar willen wij met deze beurs in gaan voorzien.''

TROTS De stichting is trots dat zich inmiddels al veertig standhouders uit alle hoeken van de regio en zelfs daarbuiten hebben aangemeld om deel te nemen aan de beurs. ,,We zitten al nagenoeg vol'', constateert Van Deelen die hoopt en verwacht dat zich ook nog geïnteresseerden zullen melden voor de laatste vier plekjes op de beursvloer.

Op de beurs zal veel aandacht zijn voor duurzaamheid in huis, met onder meer leveranciers van zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch verwarmd glas en isolatiemateriaal. Ook vervoer en mobiliteit krijgt een stevig podium op de beurs met ondermeer elektrische fietsen, speedbikes en elektrische auto's van vrijwel alle automerken. Onder andere voor de auto's wordt een mobiliteitsplein ingericht op de parkplaats voor De Breehoek, waar bezoekers de allerlaatste elektrische modellen goed kunnen bekijken en zelfs uitproberen. De Rabobank heeft zich inmiddels gemeld als hoofdsponsor van het evenement. De bank is niet alleen aanwezig om informatie te verstrekken over financiële diensten in relatie tot duurzaamheid, maar er wordt ook gezorgd voor de aanwezigheid van een ondernemer die taart en gebakjes maakt van oud brood. Dit bedrijf is ook actief in scholenprojecten die bedoeld zijn om voedselverspilling tegen te gaan en waarbij het oud brood als grondstof voor de baksels wordt ingezameld door de kinderen.

ONTDEKBUS Bij deze regionale beurs wordt door de organisatoren ook nadrukkelijk aandacht besteed aan leuke onderwerpen of activiteiten voor kinderen. Zo zal op zaterdag de Duurzame Ontdekbus aanwezig zijn waar kinderen van 3 tot 16 jaar zelf aan de slag kunnen met proefjes, zelf dingen maken of aan de slag gaan met techniek. ,,Vallei Duurzaam moet ook een beetje een familie-uitje zijn'', meent Van Deelen.

Parallel aan de beursvloer, die wordt ingericht in het sporthalgedeelte van De Breehoek, is er ook een programma in voorbereiding voor de grote theaterzaal. Daar wordt op vrijdagmiddag een debat voor de jeugd georganiseerd, gevolgd door een debat over duurzaamheid door volwassenen (politici, specialisten en burgers) op vrijdagavond. Op zaterdag is er voor personen en bedrijven alle ruimte om te pitchen in de grote zaal.

De Breehoek zorgt tijdens de gehele beurs voor een horecaplein waar op vrijdagavond ook een netwerkborrel is gepland.

Een deel van de standhouders die zich gemeld hebben voor de beurs gaf vorige week gehoor aan de uitnodiging van de organisatie om alvast een kijkje te komen nemen in De Breehoek en bijgepraat te worden over het programma. ,,De reacties waren erg positief. Ze hebben er allemaal veel zin in'', laat Van Deelen weten. ,,Ik hoop dat het publiek straks net zo enthousiast is over dit gratis toegankelijke, actuele en leuke evenement. Dan is het echt geslaagd.''

Alle informatie over Vallei Duurzaam is ook te vinden op de website: www.valleiduurzaam.com