• Neline van de Fliert op de fiets, centraal De Wilgenhoeve, de eierdoosjes die geld moeten opleveren, Gerrelt en Marije Bos die de Wilgenhoeve gaan runnen en de familie Van de Fliert.

  Adriaan Hosang
 • Neline van de Fliert, een van de toekomstige bewoners van De Wilgenhoeve, in de vrije uitloop voor kippen van zorgboerderij Groot Wagensveld.

  Familie Van de Fliert
 • Wim en Anja van de Fliert willen met zoon en schoondochter De Wilgenhoeve starten, een goed thuis voor dochter Neline en zes toekomstige medebewoners. Op de foto Wim en Anja met kinderen en kleinkinderen.

  Adriaan Hosang
 • Een artistieke impressie van De Wilgenhoeve.

  Buro voor Bouwkunde
 • Artistieke impressie van De Wilgenhoeve.

  Buro voor Bouwkunde
 • Artistieke impressie van De Wilgenhoeve.

  Buro voor Bouwkunde

De Wilgenhoeve staat zo goed als in de steigers

RENSWOUDE Wim en Anja van de Fliert van Zorgboerderij Groot Wagensveld in Renswoude hebben als grote wens het realiseren van De Wilgenhoeve in Scherpenzeel. In november start de bouw van de woonvoorziening voor zeven mensen met een beperking en rond de zomervakantie van 2020 zal één en ander volgens planning gereed zijn.

Adriaan Hosang

Al vele jaren runnen Wim en Anja van de Fliert Zorgboerderij Groot Wagensveld aan de Barneveldsestraat in Renswoude. In de loop der jaren is die zorg voor hen die dat nodig hebben steeds meer gegroeid. In feite begon die zorg van Wim en Anja met hun drie kinderen; een zoon en twee dochters. Na de geboorte van dochter Evita werd hersenvliesontsteking geconstateerd, ze werd doof en communiceren gebeurde via gebarentaal. Vier jaar later kwam Neline, een lief meisje met een verstandelijke beperking, iemand die de zorg die ze nodig had van een liefdevol thuisfront kreeg.

De boerderij aan de Barneveldsestraat werd een zorgboerderij waar naast de eigen kinderen van Wim en Anja ook plaats is voor pleegkinderen, die een warm thuis nodig hebben en dat op Groot Wagensveld ontvangen. In de zorgboerderij is een groep jongeren en volwassenen die dagelijks op zorg zijn aangewezen. Ze kunnen op de boerderij gebruik kunnen maken van een passende en zinvolle dagbesteding.

WARM NEST Je zou met recht kunnen zeggen dat het verlenen van zorg bij Wim en Anja al vele jaren een groot onderdeel van hun leven is. De liefdevolle omgeving die zij bieden, bleef ook anderen niet onopgemerkt. Al snel kwam dan ook de vraag van anderen of er ook plek was voor andere kinderen. Wim en Anja zeggen niet gauw 'nee'. Ze hebben intussen al aan heel wat kinderen een liefdevol, warm en passend onderkomen geboden. Een warm nest waar passende pleegzorg niet vreemd is en waar kinderen graag zijn en ook volwassenen een passende dagbesteding geboden kan worden.

Door de vraag naar zorg ontstonden er binnen de zorgboerderij meer mogelijkheden. Naast de dagbesteding werd een logeermogelijkheid gerealiseerd, zowel voor kinderen als volwassenen, die om het weekend blijven. Het mooie is dat de volwassenen op de zorgboerderij zich ook verdienstelijk kunnen maken door bijvoorbeeld de verzorging van de koeien, de kippen en de geiten. ,,Er is hier altijd wel wat te doen", legt Wim van de Fliert uit.

De kinderen genieten met volle teugen van alle mogelijkheden die er op en rond de boerderij te vinden zijn. Op de boerderij heeft iedereen zijn of haar plek. Het is de plek waar ze waardering, respect, eigen waarde, warmte en liefde vinden. Een echt thuis, waar je geen nummer bent en de aandacht krijgt die je nodig hebt en verdient.

DE WILGENHOEVE Wim en Anja hebben als grote wens het realiseren van De Wilgenhoeve. De Wilgenhoeve is een wooninitiatief dat start aan de Klein Gooswilligenweg 1 in Scherpenzeel. Het gaat ruimte bieden aan zeven mensen met een beperking, een plek waar mensen een echt thuis zullen krijgen. In november gaat de bouw van start en rond de bouwvakvakantie van 2020 zal één en ander gereed zijn.

Dochter Neline gaat daar ook wonen. Ieder appartement heeft een tuin of balkon en er is een gezamenlijke woonkamer/keuken. In de nieuwe appartementenwoning zullen ook Gerrelt en Marije Bos, voor wie het verlenen van zorg en begeleiding zeker niet vreemd is, samen met enkele medewerkers de begeleiding vormgeven. Zo wordt er bijvoorbeeld met elkaar gekookt, gegeten en worden er activiteiten gehouden.

IDEAAL NASTREVEN ,,De Wilgenhoeve moet een passende woonplek worden waar iedereen samen deel uitmaakt van de maatschappij'', vertelt een enthousiaste Wim van de Fliert. Er is donderdag 12 september vanaf 19.30 uur een informatieavond bij Zorgboerderij Groot Wagensveld aan de Barneveldsestraat 36.

,,Het creëren van een prachtige woonplek voor Neline, waar ze alle aandacht, liefde en zorg krijgt lijkt mij fantastisch", zo geeft vader Wim van de Fliert aan. Op De Wilgenhoeve staan het christelijk geloof en de liefdevolle zorg centraal. Heel belangrijk is ook het betrekken van de familie. Wim wil graag zelf iets opzetten, samen met mensen die een ideaal nastreven en actief betrokken blijven. ,,Dat is wat we voor Neline graag willen realiseren. Als dat lukt, gaat voor ons een grote wens in vervulling".

Ook moeder Anja en broer Jaap staan daar volledig achter. Jaap: ,,Er moet goed voor haar gezorgd worden, het is fijn als ze dichtbij ons woont en onderdeel van ons leven kan blijven". Zus Evita: ,,Ik ben blij met een mooie plek dicht bij ons in de buurt, in een mooie omgeving".

In De Wilgenhoeve is natuurlijk niet alleen plek voor Neline, maar ook voor zes andere mensen die zorg nodig hebben. Wim van de Fliert: ,,Je moet dan denken aan mensen met een zorgzwaartepakket op grond van de Wet Langdurige Zorg, die een appartement bij ons huren. De appartementen van De Wilgenhoeve zijn uitgerust met een woonkamer, slaapkamer, keukentje, badkamer en tuin of balkon.

De dagelijkse, praktische leiding van De Wilgenhoeve komt in handen van Gerrelt Bos, momenteel nog begeleider en locatiecoördinator in een woonzorgvilla. Hij zal zich, samen met een toegewijd team, inzetten voor goede zorg, met een goede balans tussen kwaliteitseisen en persoonlijke aandacht. ,,De Wilgenhoeve moet een liefdevol thuis zijn.''

Wie geïnteresseerd is of het idee heeft dat De Wilgenhoeve mogelijk iets kan betekenen voor zijn of haar zoon of uw dochter, kan op 12 september naar de informatieavond aan de Barneveldsestraat 36 in Renswoude komen, inloop vanaf 19.30 uur.

BIOLOGISCHE EIEREN Om dit alles te kunnen realiseren, zullen biologische eieren van de Zorgboerderij Groot Wagensveld te koop zijn bij onder meer de Jumbo en Ekoplaza in Veenendaal, de Jumbo in Scherpenzeel, de Coöp in Renswoude en bij Kaashandel Scheer op de markt in Barneveld, Renswoude en Scherpenzeel. Door het kopen van deze speciale doosjes eieren helpen kopers om mee te bouwen aan De Wilgenhoeve.

Meer informatie op de Facebookpagina en/of website van Zorgboerderij Groot Wagensveld, www.wilgenhoevewonen.nl of mail naar info@wilgenhoevewonen.nl.