• Vorig jaar konden de rally-auto's op veel belangstelling rekenen.

    Janneke Hek

'Chauffeurs genieten ook van Kidsrally'

SCHERPENZEEL Voor het derde jaar op rij organiseert de Oranjevereniging Scherpenzeel (OVS) op zaterdag 28 september de KidsRally Scherpenzeel.

Hierbij genieten Scherpenzeelse kinderen met een beperking en hun ouders, broertjes en zusjes van een dag vol raceplezier. Met rallyauto's rijden de deelnemers met maximaal 70 kilometer per uur over een daarvoor uitgezette route rond de Industrielaan. Ook is er gelegenheid om te knutselen en te spelen op het afgezette terrein. De twee eerdere edities trokken ongeveer tachtig kinderen met hun gezin voor een dag vol snelheid.

EMOTIONEEL Paula Meijer van de Ondernemers Vereniging Scherpenzeel (OVS) kijkt er naar uit. Zij is betrokken bij de organisatie van de KidsRally Scherpenzeel. ,,Van ouders horen we terug hoe hun kinderen genoten hebben. Sommige hebben het er zelfs over als ze over de Industrielaan rijden, als er weer KidsRally is. Daar doen we het voor. Ook is het mooi om te zien dat ouders emotioneel worden, omdat ze met hun hele gezin een leuke dag kunnen hebben. Voor sommige kinderen is het niet mogelijk om naar een druk evenement zoals Koningsdag te gaan. Doordat de KidsRally op een afgezet terrein plaatsvindt en ieder jaar dezelfde ingrediënten heeft, is het voor deze kinderen goed te handelen". De organisatie vindt het belangrijk dat ook de broertjes en zusjes van de kinderen met een beperking welkom zijn voor deze dag.

De auto's die meerijden zijn in de meeste gevallen ook betrokken bij de landelijke organisatie Rally for Kids, dat door het hele land race-evenementen organiseert voor deze doelgroep. De auto's zien er stoer uit en ook het geluid dat ze maken, heeft voor de kinderen grote aantrekkingskracht. De kinderen mogen om beurten een helm opzetten en plaats nemen in één van de tientallen race-auto's. Door een duim omhoog te steken tijdens het rijden, geeft het kind aan dat het goed gaat en dat het eventueel wat harder mag. Door de duim opzij te doen, geeft het aan dat het prima is zoals het gaat en duim omlaag betekent dat het minder hard moet. ,,De chauffeurs genieten ook van de ritjes met de kinderen. We zeggen altijd tegen hen: het kostbaarste zit naast je, en niet onder je. Het kind is belangrijker dan de auto, hoeveel geld die ook waard kan zijn. De betrokkenheid van de rijders is enorm, dat waarderen we", aldus Meijer.

GOODIEBAG Deelname is gratis. Door sponsoren en de Rabobank clubactie kan deze dag aangeboden worden. Ook krijgen alle deelnemers na afloop een goodiebag met diverse gesponsorde cadeautjes mee. Ook de omliggende straten en bedrijven worden goed geïnformeerd over de rally-dag. De OVS begrijpt dat het voor omwonenden en omliggende bedrijven lastig kan zijn dat er een wegafsluiting is. ,,Gelukkig is er veel begrip. De brandweer staat op deze dag paraat bij de Renault-garage dus zij kunnen altijd uitrukken in geval van nood. Ook proberen we de toegang naar de bedrijven zodra dat kan weer mogelijk te maken", vertelt ze.

De aanmeldingen komen al binnen, aanmelden kan via de website www.ovs-scherpenzeel.nl. Er is plaats voor honderd kinderen en hun gezin.