• Raadslid Kees Eskes richt zich tot de aanwezigen rond het project van de nestkastjes.

    Adriaan Hosang
  • Voor de mensen die de klus moeten klaren, is er nog wel wat te doen.

    Adriaan Hosang
  • De nestkastjes zijn klaar, nu het schilderwerk nog.

    Adriaan Hosang

Nestkastjes tegen eikenprocessierups

RENSWOUDE Ook Renswoude werd vorig jaar geconfronteerd met problemen rond de eikenprocessierups.

Op allerlei plekken hingen rood-witte linten rond eikenbomen, om de eenvoudige reden dat ook hier de eikenprocessierups aanwezig was en voor problemen kon zorgen.

HONDERD KASTJES Dorpsbelang Renswoude vroeg via de gemeenteraad aandacht voor dit probleem. Een ingediende motie werd raadsbreed ondersteund, zo vertelt raadslid Kees Eskes. Tijdens een korte bijeenkomst op Zorgboerderij De Kleine Weide, in aanwezigheid van diverse vrijwilligers, de wethouders Sander van 't Foort en Arnout Wijs en gemeentesecretaris Ineke Lissenberg merkte Eskes op dat de nestkastjes, zo'n honderd stuks, rond 20 februari helemaal klaar zijn. ,,De mensen op de gemeentewerf weten waar de problemen zitten en waar die nestkastjes het best opgehangen kunnen worden om zo het meeste effect te sorteren.´´

Voor Dorpsbelang Renswoude een mooie steun in de rug, want nu kon het verder werken aan de plannen, het maken van nestkastjes voor kool- en pimpelmezen met als doel, het trekken van vogels die dan op hun beurt de eikenprocessierups te lijf zouden kunnen gaan. Maar niet alleen ging het om maken van nestkastjes, ook het zaaien van bloemen moest vogels trekken.

Na de kerstvakantie werden er spijkers met koppen geslagen en werd er contact gelegd met Bart van Deelen van de Hubo, de familie Van Ginkel van Zorgboerderij De Kleine Weide en diverse vrijwilligers. De reacties waren positief en dus kon men verder werken. Het benodigde hout voor het maken van de nestkastjes kwam bij de Hubo vandaan en Zorgboederij De Kleine Weide zag dit als een mooi project voor de winterperiode. Er zijn ook de nodige mensen die de nestkastjes in elkaar kunnen zetten en schilderen.

GESCHILDERD IVN'er Rob van de Bor: ,,De buitenkant wordt groen geschilderd, maar de binnenzijde wordt niet geschilderd".

Maar voordat er geschilderd kon worden moesten de lange planken eerst op de gewenste maat in stukken gezaagd worden. Voor zijn inzet kreeg Helmert van Voorthuizen een bedankje van Kees Eskes en uiteraard waren er ook woorden van dank voor de vrijwilligers die bij de zorgboerderij de handen uit de mouwen hadden gestoken.

Cobie van Ginkel van De Kleine Weide: ,,Voor ons was het een nuttige dagbesteding in de winterperiode, werk voor de gemeenschap en leuk om te doen. Moet het volgend jaar weer, dan is het nog beter om wat eerder te starten".

Wethouder Sander van 't Foort wees erop dat Kees Eskes de pleitbezorger van dit plan in de raad was geweest. ,,Jij was de drijvende kracht. Hartelijk bedankt voor jouw inzet en natuurlijk ook van al die vrijwilligers die bezig geweest zijn en nog druk zijn met het realiseren van al die nestkastjes".

In een loods lag nog hout om nog een x- aantal nestkastjes te maken maar ij een werkruimte kon men zien dat er al heel wat nestkastjes gemaakt waren en sommigen waren zelfs al keurig groen geschilderd.

Wie zelf een bijdrage wil leveren, kan in de tuin een nestkastje voor kool- of pimpelmezen ophangen.