• Huub van Amersfoort nodigt alle kinderen uit voor het stoepkrijtfestijn.

    JOS Scherpenzeel

'Mooi dat kinderzender die dag op zwart gaat'

SCHERPENZEEL Het is op woensdag 12 juni Nationale Buitenspeeldag. Ook Scherpenzeel doet eraan mee.

JOS (Jeugd in Ontwikkeling Scherpenzeel) en de Speel-o-theek slaan hiervoor de handen ineen. Stoepkrijt en speelgoed zijn de ingrediënten op deze woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. De locatie is het buitenterrein van de Speel-o-theek bij de Breehoek. Kinderen van 4 tot en met 12 jaar zijn welkom.

SCHILDERIJ VAN STOEPKRIJT Stoepkrijt is niet alleen leuk voor de jongsten, Daan Smits van JOS heeft er allerlei uitdagende spellen mee bedacht. Denk aan flessenvoetbal, steen-papier-schaar, pictionary, landverovertje en een dambord van stoepkrijt. Ook een lang hinkelpad en twister zijn mogelijk met stoepkrijt. Wie nog creatiever is, maakt zijn of haar schilderij van stoepkrijt.

JOS-coördinator Huub van Amersfoort kijkt er naar uit. ,,Leuk is dat kinderzender Nickelodeon die dag geen uitzendingen heeft. Het beeld gaat op zwart zeg maar. Om zo kinderen naar buiten te lokken. Dat vind ik een mooi signaal".

Van Amersfoort is sinds kort betrokken als coördinator bij JOS Scherpenzeel, samen met collega Daan Smits, die er al langer werkt, zet hij zich in voor activiteiten voor de jeugd in het dorp.

BUITENSPEELGOED Vooraf aanmelden voor de buitenspeelmiddag is niet nodig en het is gratis. Voor wat drinken en lekkers wordt gezorgd. De Speel-o-theek is ook geopend en daar kunnen de kinderen spelen met het aanwezige buitenspeelgoed. Ook zorgt JOS voor een challenge, een 'uitdagende opdracht' voor de kinderen. Vorig jaar was dit bijvoorbeeld wie het langste kon planken. Ook is er een prijsvraag waarbij het juiste aantal geraden moet worden.

VOETBALGOALTJES De spelmiddag begint om 14.00 uur met een warming-up, maar het is ook een middag waarbij vrije inloop mogelijk is. Wie lid wil worden van de Speel-o-theek kan zich die middag aanmelden. Met een lidmaatschap kun je iedere drie weken drie stuks speelgoed, binnen- en buiten speelgoed, lenen. Spelletjes, duplo, playmobil, poppenhuizen, maar ook steps, skelters en voetbalgoaltjes zijn te leen.

JOS richt zich voornamelijk op de Scherpenzeelse jeugd, maar ook ouderen zijn in beeld. Onlangs werd een lesmorgen stijldansen voor senioren gehouden. ,,De animo was helaas niet zo groot. Er kwamen twee deelnemers een dansje wagen. Vooraf heb ik veel mensen benaderd of ze belangstelling hadden. De reacties waren enthousiast, maar uiteindelijk kwamen er niet zoveel deelnemers", betreurt Van Amersfoort. De les die gegeven werd door een danslerares werd goed ontvangen door het tweetal dansers. Verschillende dansen werden geprobeerd. Het idee is wel om in oktober een herkansing te doen van deze dansles. ,,We denken dat ook het tijdstip, vroeg op dinsdagmorgen, beter gekozen had kunnen worden. En in mei zijn veel senioren op vakantie of maken liever fietstochten. We zijn ons aan het beraden hoe we dit in oktober beter kunnen aanpakken. We willen zeker doorgaan met het organiseren van activiteiten voor senioren en anderen".