• Week van de Alfabetisering

    Week van de Alfabetisering

Week van de Alfabetisering

02-09-2019, 12:08 | Lezersnieuws | Marjon

De 15e editie van de Week van de Alfabetisering vindt plaats van 9 t/m 15 september. Het centrale thema van dit jaar is: DURF!

Durf te dromen, durf te doen.

Durf op te komen voor de ander, durf te helpen.
Durf te vallen, maar durf vooral weer op te staan.

Durf om hulp te vragen, durf hulp te bieden.

Aan de ander, die net dat ene duwtje in de rug nodig heeft.
Durf te leren, durf te groeien, durf te zijn.

Durf te lezen, durf te schrijven, durf een leven lang te ontwikkelen.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook digitaal minder vaardig. Dit heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, is het lastiger om gezond te leven, heb je minder grip op je geldzaken en lopen je kinderen risico om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden. Taal maakt mensen en onze maatschappij sterker.

Thema van de campagne

De 15e editie van de Week van de Alfabetisering van Stichting Lezen & Schrijven staat dit jaar in het teken van het thema DURF!. Van 9 tot en met 15 september 2019 komen honderden bedrijven, bibliotheken, gemeenten, scholen en vele tienduizenden mensen in actie voor een geletterd Nederland. We doorbreken het taboe op laaggeletterdheid en geven ruimte voor een leven lang leren en ontwikkelen. We stimuleren zoveel mogelijk mensen om de stap naar eigen geletterdheid te zetten, en vragen anderen hen hierbij te helpen. Meer mensen moeten de kans krijgen om ook op latere leeftijd (beter) te leren lezen, schrijven, rekenen en omgaan met een computer of smartphone.