• Dicky van Mourik bij het bord van haar Theeschenkerij, dat binnenkort verdwenen is.

    Adriaan Hosang

Dicky van Mourik: 'Het was een mooie, gezellige tijd'

RENSWOUDE Veel Renswoudenaren kennen haar, Dicky van Mourik die zo'n twaalf aar de Theeschenkerij aan de Dorpsstraat heeft gerund. Zo'n dertig jaar was zij het gezicht in de winkel van Bakkerij Van Mourik aan de Dorpsstraat 95.

Nadat ze daarmee gestopt waren, verhuisden ze naar de Dorpsstraat 11. Haar man Job maakte daarna nog tal van buitenlandse reizen voor het Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Dicky vergezelde hem naar onder andere Cuba, Nigeria en Suriname.

[BUSINESS} Na het overlijden van haar man besloot ze plotseling een theeschenkerij te beginnen. Haar dochters dachten 'waar begin je aan?'. Maar Van Mourik zette door. Er kwam een bord Theeschenkerij in de tuin en ze sloot zich aan bij het Utrechts Landschap, mede geholpen door wijlen baron Hans Taets van Amerongen.

Ze blikt terug op de jaren dat ze Theeschenkerij gerund heeft: ,,Het waren fantastische jaren, het was leuk werk en ik heb er echt van genoten". Op het moment dat ze het soms alleen niet meer aankon en ze terug moest vallen op oproepkrachten, ontstond bij haar het idee: 'het wordt steeds meer business'. ,,Dat ben ik eigenlijk nooit van plan geweest'', aldus Van Mourik.

HIGH TEA Pratend over die achterliggende periode merkt ze op: ,,De bezoekers van de Theeschenkerij kwamen overal vandaan. Niet alleen uit de regio, maar er kwamen Belgen, Duitsers en zelfs Australiërs. Toen ze uit Australië kwamen heb ik speciaal marshmallows voor ze gemaakt, dat vonden ze het einde. Ik heb ook heel wat groepen gehad."

Op een zeker moment is ze ook met High Tea begonnen. ,,Dat was een groot succes, dat liep als een speer. Ik bakte alles zelf en gelukkig werd het me nooit teveel".

Als ik haar vraag of ze een idee heeft hoeveel appeltaarten ze gebakken heeft, moet ze het antwoord schuldig blijven. ,,Ik zou niet meer weten hoeveel in een week. Voor die appeltaarten waren heel wat appels nodig.'' Ze had het geluk dat haar zus vaak appels kwam schillen en ook kwam helpen als ze het allemaal alleen niet meer aankon. Daarnaast moest ze af en toe ook terugvallen op oproepkrachten.

TE KOOP Op een gegeven moment kwam Dicky van Mourik tot de conclusie dat ze wilde stoppen met de Theeschenkerij. Behalve de Theeschenkerij had ze ook een grote tuin, die ook de nodige aandacht moest krijgen, wilde je het allemaal keurig voor elkaar hebben.

Ze besloot opnieuw een bord in de tuin te laten plaatsen, nu met de tekst 'Te Koop'.

Inmiddels is de woning verkocht, en op 1 november vertrekt ze naar het Rechthuis aan de overkant van haar huidige woning aan de Dorpsstraat 44/6.

Van Mourik: ,,Het is een hele verandering, verhuizen naar een appartement, maar ik krijg gelukkig wel veel minder werk, en daar zocht ik naar.

,,Ik wil iedereen die bij me in de Theeschenkerij op bezoek is geweest heel hartelijk bedanken", zo besluit Dicky. ,,Het waren mooie, gezellige jaren". Velen zullen haar hebben leren kennen als een perfecte gastvrouw, die haar zaakjes altijd goed geregeld had.