• Martin Brouwer over de coronacrisis: ,,Tanden op elkaar en er samen het beste van maken.''

    Martin Brouwer

'De oorlog mag nooit vergeten worden'

SCHERPENZEEL In verband met de maatregelen rond het coronavirus, moet ook Oranjevereniging Scherpenzeel creatief zijn. ,,De meeste evenementen in de feestweek rond Bevrijdingsdag kunnen niet doorgaan'', vertelt voorzitter Martin Brouwer. Voor Dodenherdenking hebben ze een oplossing gevonden.

Leeftijd: 39 jaar
Woonplaats: Scherpenzeel
Burgerlijke staat: Gehuwd
Beroep: Planner bij PostNL
Vrijwilligerswerk: Voorzitter Oranjevereniging Scherpenzeel
Hobby’s: Het organiseren van evenementen

Wat voor gevoelens roept de coronacrisis bij je op? Het is balen, maar we moeten doorzetten. Tanden op elkaar en er samen het beste van maken.

Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor je werk/studie? Doordat veel mensen niet meer willen/durven kopen bij winkels, gaan ze veel dingen online bestellen. Doordat het aantal pakketten bij PostNL gigantisch is, ben ik veel uren aan het werk om alles toch bij de mensen thuis te krijgen.

En voor je omgeving? Ik heb twee schoolgaande kinderen. Mijn vrouw werkt in een bloemenwinkel, waar het nu ook hoogtijdagen zijn. Hierdoor is het soms ook een gepuzzel. Gelukkig krijgen we veel hulp.

Hoe ziet een werkdag er voor jou nu uit? Bij PostNL werken we in ploegendiensten. Hierdoor werk ik veel nachten en avonden en kan ik vooral overdag veel dingen regelen voor de oranjevereniging. En ik kan de kinderen helpen met hun huiswerk.

Hoe ga je om met de maatregelen die door de regering zijn genomen? Met veel van de maatregelen moet je creatief omgaan, zodat je het voor iedereen makkelijk maakt. Dit doen we bijvoorbeeld als Oranjevereniging met Dodenherdenking. Zo min mogelijk mensen die op de locatie aanwezig zijn, maar wel met veel mensen die het online kunnen volgen.

Welke dingen mis je? Ik haal veel energie uit de Oranjevereniging. Het bestuur is eigenlijk een vriendenclub geworden. We zijn allemaal lekker creatief en zitten vol energie. We missen nu alle activiteiten waar we al vele uren in gestoken hebben.

Welke dingen kun je niet meer doen die je eerst wel deed? 2020 zou een jaar worden waarin ik met vrienden naar veel concerten en festivals zou gaan. Helaas wordt dat nu 2021. Ook gaan onze eigen feesten helaas niet door. Koningsdag, Bevrijdingsdag en Feestje in 't Park zijn geannuleerd.

Wat mis je het meest in deze tijden van sociale isolatie? Ik ben iemand die op straat of in een winkel graag een praatje maakt. Helaas is dat nu in tijden van corona niet echt wenselijk in bijvoorbeeld een supermarkt.

Hoe gaan de komende weken er voor jou uitzien? Heel veel werken. Rond Koningsdag ben ik een paar dagen vrij, maar rond Bevrijdingsdag, een week waarin we als Oranjevereniging veel zouden organiseren, ben ik nu volop aan het werk.

Zijn er ook nog positieve dingen je meeneemt uit deze tijden van crisis? Geen files, mensen die elkaar ineens bossen bloemen geven. Je ziet dat mensen er voor elkaar zijn.

Welke aanpassingen hebben jullie moeten doen als Oranjevereniging? Helaas zijn alle evenementen van de Oranjevereniging geannuleerd. Dit omdat wij niet kunnen voldoen aan de maatregelen van het kabinet. We hebben wel een bevrijdingskrant gemaakt. Deze krant is in april overal in Scherpenzeel huis aan huis bezorgd. Hierin staan allemaal interessante verhalen in van mensen over de oorlog en natuurlijk voor de kinderen een kleurplaat.

Welke geplande activiteiten kunnen dit jaar niet doorgaan? Paaseieren zoeken, Koningsdag, de kleedjesmarkt, de hele Bevrijdingsdag met als thema 75 jaar vrijheid en Feestje in 't Park zijn geannuleerd.

Is er een alternatief programma? We gaan in samenwerking met de gemeente Scherpenzeel Dodenherdenking via een livestream uitzenden. Wij vinden het belangrijk dat deze dag nooit vergeten mag worden. Daarom gaan wij dit zo organiseren dat iedereen dit op zijn computer kan bekijken. Voor de kranslegging zullen wij zeker rekening houden met de maatregelen van het kabinet. Niet meer dan drie personen bij elkaar en 1,5 meter afstand. De livestream zal via de Facebook-pagina's van de gemeente Scherpenzeel en van de Oranjevereniging Scherpenzeel te zien zijn en later (niet live) op Youtube terug te vinden zijn.

Worden de activiteiten die niet door kunnen gaan op een ander moment ingehaald? Alles wordt verplaatst na volgend jaar. Bevrijdingsdag zal dan 75 + 1 jaar vrijheid heten.

Filmtips Films over de Tweede-Wereldoorlog vind ik erg interessant.

Spelletjestips Ik speel vaak dobbelen, Risk en poker met vrienden.

Overige tips voor binnenactiviteiten Gourmetten.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Editie NL.

Favoriete Netflix-serie? La Casa de Papel.

Favoriet eten Uit eten bij eetgelegenheden in Scherpenzeel maakt me gelukkig.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Facebook, WhatsApp en Google.

Wat is uw definitie van geluk? Tevreden zijn met wat je hebt.

Waar ben je het meest trots op? Op mijn gezin en het bestuur van de Oranjevereniging/het 4-meicomité.

Wat is uw grootste ergernis? Mensen die misbruik maken van een situatie, zoals oplichters.

Wat is volgens jou de mooiste of leukste plek in de Utrechtse Heuvelrug/Gelderse Vallei? Park Huize Scherpenzeel in Scherpenzeel.

.Wat zou u doen met een miljoen? Proberen om er twee miljoen van te maken.

Wat neemt u in ieder geval mee naar een onbewoond eiland? Mijn paspoort, anders kom ik niet thuis.

Wat ga je als eerst doen als alles weer als vanouds is? Naar de kapper!