• 5540733_bko47stkoopwoning.jpg

    Archief BDU Media

Markt koopwoningen in FoodValley 'oververhit'

SCHERPENZEEL/RENSWOUDE De koopwoningmarkt in de gemeenten van FoodValley is 'oververhit'. De vraagprijs van een gemiddelde koopwoning ligt op 440.000 euro. Het aantal te koop staande woningen is juist sterk gedaald. Dat blijkt uit de vastgoedmonitor die is gepresenteerd op het jaarlijkse vastgoedsymposium FoodValley in Rhenen. 

BOUWTEMPO De ontwikkeling wordt verklaard doordat steeds meer koopwoningen worden ingenomen door nieuwkomers van buiten de regio, waardoor minder goedkopere woningen beschikbaar komen. De instroom van buiten de regio is gestegen met 60 procent ten opzichte van voorgaande jaren. ,,Landelijke prognoses voor de regio FoodValley zijn consequent te laag. Voor het derde jaar op rij zijn vorig jaar in de regio fors meer nieuwbouwwoningen gerealiseerd: 2500 tegen 1500 in voorgaande jaren. Om het bouwtempo vol te houden is het noodzakelijk dat de voorraad nieuwbouwplannen op korte termijn wordt aangevuld met nieuwe plannen.”

Geconstateerd wordt dat door de prijsstijgingen in de koopsector het voor veel huishoudens steeds lastiger is om 'in te stappen'. Het wordt steeds belangrijker geacht dat ook zogenoemde middenhuurwoningen worden gebouwd. Dat zijn woningen met een maandhuur tussen de 711 en 950 euro. Woningbouw voor senioren wordt van belang geacht om de doorstroming op gang te houden, naast de bouw van goedkope woningen voor starters ,,die echt in de knel dreigen te komen".

De acht gemeenten in de regio FoodValley gaan de komende tijd met de provincies Gelderland en Utrecht in gesprek om nieuwe woningbouwafspraken te maken.