• Janneke Hek
  • Janneke Hek
  • Janneke Hek
  • Janneke Hek
  • Janneke Hek
  • Janneke Hek

Marie 635 wint CowValley 2017

SCHERPENZEEL Bij manege de Willaerruiters in Scherpenzeel waren vrijdag 25 augustus geen paarden te bekennen. De bak voor de paarden was gevuld met rood- en zwartbont vee, keurig geklede kinderen die hen in bedwang hielden, en enthousiast publiek. De jaarlijkse koeienkeuring Cowvalley was er neergestreken.

De avond werd gehouden door Fokstudieclub Woudenberg en P.J.G.U. Woudenberg. ,,Zijn jullie met de auto of de tractor", is een vraag die je niet vaak hoort tijdens een evenement. Tijdens CowValley wel. Tractoren met veeaanhangers, kleine vrachtwagens en veel fietsen stonden rond de manege opgesteld.

MOOI ZWART Wie binnenliep, zag direct waar het spektakel plaatsvond. Twee ringen van hekken waarbinnen de koeien en kalveren werden voorgebracht. De jeugd was eerst aan de beurt. De jury keek goed naar het uiterlijk van de jonge dieren en hoe hun jeugdige voorbrengers het er vanaf brachten. Zo werd aan Tim gevraagd waarom hij dit kalf had gekozen om te laten keuren. Zijn antwoord: ,,Omdat het mooi zwart is".

De geshowde kalveren zijn goed gewassen, geschoren, gekamd en de staart is pluizig geborsteld. Thuis is er volop geoefend om het dier netjes te laten lopen en stilstaan. Ook weten de kinderen die ze voorbrachten, dat wanneer hun kalf moet plassen of poepen hij of zij stil moet staan. Zo blijft de 'schade' tot één plek in de voorbrengring beperkt en kan snel opgeruimd worden.

Verderop in de manege werden voorbereidingen getroffen voor de oudere dieren. Borstelen, nog even een vlek wegwassen en een pluk hooi eten, gekeurd worden is hard werken voor koe en baas.

ONTMOETING De fokstudieclub heeft 150 leden waaronder 90 melkveebedrijven in en om Woudenberg. De club organiseert activiteiten, en CowValley is er daar een van. Het gaat naast het keuren van de voorgebrachte kalveren en koeien ook om de ontmoeting met elkaar. Met een springkussen en een door de P.J.G.U. bemensde bar is dat vrijdagavond goed gelukt.

Hieronder een overzicht van alle kampioenes exterieur. Op de foto Miss Cowvalley 2017: Marie 635 van fam Van der Wind uit Woudenberg. Kampioen kalveren Cat.nr. 5: Het Broek Romanta 3 (v. Seagull-Bay Dilver), eigenaar J. & C.van de Lagemaat. Reserve kampioen kalveren Cat.nr. 14: Inner Field Karina 334 (v. Guimo Joel), eigenaar J.A. & C.E. van Ruiswijk, Kampioen pinken Cat.nr. 53: Wilhelmina 549 (v.Domicole Chelios), eigenaar Vof van de Glind, Reserve kampioen pinken Cat.nr. 51: Ella 181 (v.Crackholm Fever), eigenaar R.A. van der Wind, Kampioen vaarzen Cat.nr. 38: Anna 412 (v.Goldday), eigenaar Fam Van der Wind Woudenberg, Res. kampioen vaarzen Cat.nr. 42: Froukje 63 (v. Newhouse Gofast), eigenaar G.H. Pater, Kampioen middenklasse Cat.nr. 61: De Pol Truus 120 (v. Vekis Chevrolet), eigenaar Vof van Ginkel Scherpenzeel, Res. kampioen middenklasse Cat.nr. 63: Landaas Silvia 9846 (v. R-E-W Seaver), eigenaar J. & J. Van de Vliert - De Kruijf, Kampioen oude koeien en Miss Cowvalley Cat.nr. 70: Marie 635 (v. Cordes-Maid Stonewall), eigenaar Fam van der Wind Woudenberg. Res. kampioen oude koeien Cat.nr. 71: Anna 380 (v. Danillo), eigenaar Fam Van der Wind Maarsbergen.