• Peter van den Hoek bij zijn maquette van Kasteel Renswoude.

    Adriaan Hosang

Maquette Kasteel Renswoude: 'Elk onderdeeltje zelf gemaakt'

RENSWOUDE Peter van den Hoek uit Amersfoort exposeert zijn maquette van Kasteel Renswoude in de bibliotheek.

Peter wacht nog even met het inpakken van de maquette in een plastic behuizing, om vernieling en beschadiging te voorkomen, totdat ik een foto heb gemaakt.

ZELF GEMAAKT Hij heeft elk onderdeeltje zelf gemaakt. Aan deze maquette heeft hij twee jaar gewerkt. Al eerder maakte hij maquettes van bijvoorbeeld Het Oude Loo in Apeldoorn, de St. Joriskerk en Koppelpoort in Amersfoort, Kasteel De Haar en Kasteel Amerongen.

Peter van den Hoek werkte in eerste instantie bij een kleine aannemer. Op een zeker moment maakte hij de overstap naar de Monumentenwacht Utrecht. De geboren en getogen Amersfoorter, komend uit een stad die rijk aan monumenten is, ging monumenten op schaal maken.

Een opengewerkte torenspits was de geboorte van de maquettebouw. Een kasteeleigenaar vroeg hem om een maquette te maken. Zo ontstonden ook de andere maquettes. Nu bouwt hij er een van de Koepelkerk in Renswoude.

GROEI ZIEN ,,Je moet alles zelf maken", legt Peter uit. Van grenenhout maakt hij kozijnen en ramen, van dun lood dakpannen en van papierkarton de leien. Om de schaal exact te krijgen, maakt hij foto's van onderdelen, maar hij meet ook vaak alles na.

,,Ik ben er iedere dag mee bezig. Je moet groei zien, anders is het op een zeker moment niet leuk meer. Ik doe dit in de huiskamer, dus het contact met mijn vrouw blijft in tact". Peter van den Hoek vertelt op 19 maart om 14.00 uur in de bibliotheek over z'n hobby, de maquettebouw.