• Leden van de Welfare en Rianne van Ginkel van SWO en Esther van den Brink van de bibliotheek.

    Adriaan Hosang

'Bibliotheek wordt een multifunctioneel gebouw'

RENSWOUDE In het Trefpunt (in de bibliotheek aan de Van Reedeweg) worden steeds meer activiteiten georganiseerd. Dat komt onder andere, zo legt Esther van den Brink van de bibliotheek uit, door de samenwerking met de Senioren Welzijns Organisatie (SWO).

,,Natuurlijk, we zijn een bibliotheek, maar dankzij de ruimte waarover we kunnen beschikken, wordt het meer en meer een multifunctioneel gebouw. Daarin is plek voor diverse organisaties", aldus Van den Brink.

SPEEL EN ZING Zo is in de bibliotheek ook Muziekschool Speel en Zing gevestigd en in het Trefpunt het DigiCafé (SWO), het Taalhuis en het Taalcafé (SWO), maar ook het spreekuur van SWO. Ook zijn er de welfare-middagen en wordt 'Samen Gezellig' er georganiseerd, waarbij senioren eens per maand gezamenlijk een maaltijd gebruiken. Daarnaast is er de derde dinsdag van de maand ook nog 'Samen Soepen', tussen 12.00 uur en 13.00 uur te bezoeken. En voor 1 euro is er lunchen voor iedereen.

Wie een bezoekje brengt aan de bibliotheek ontdekt ook met enige regelmaat exposities van bijvoorbeeld schilderijen of foto's langs de wanden. Of beeldhouwwerken, sieraden of kerststallen in de vitrines.

,,Er wordt ook gebiljart", vertelt Van den Brink. ,,We zijn ook aan het uitzoeken of er behoefte bestaat aan sjoelen. Esther: ,,We willen dat op de vrijdagmiddag organiseren". Aanmelden kan in de bibliotheek ,,en wie weet is dat weer een nieuwe activiteit die aanslaat.

We zijn ook best blij met de komst van de plaatselijke afdeling van de EHBO, die hier z'n lessen 's avonds of op zaterdag gaat geven. En ja, nieuw is voor ons ook'', zo vertelt Van den Brink, de komst van Buurtbemiddeling. Ook zij vinden hier onderdak en dat op uren dat wij toch gesloten zijn. In het kader van de privacy is dat dus toch een voordeel.

TOEKOMST In september was de eerste activiteit, de presentatie van 'Blik in de toekomst', waarbij ook duurzaamheid centraal stond. Het is ook al enige tijd bekend dat de bibliotheek tot nu toe iedere maand de mogelijkheid biedt voor mensen om zich aan te melden voor een rondleiding op het kasteel van Renswoude, die mogelijkheid is er alleen voor groepen, de bibliotheek zorgt dat er steeds een groep is.

Onlangs nog kwam slapeloosheid, tijdens een lezing van de plaatselijke huisarts Sonnenberg, voor het voetlicht.

In de bibliotheek worden ook lezingen en workshops gegeven. Paddestoelen staan centraal tijdens een lezing van Rob van de Bor op dinsdagavond 8 oktober om 20.00 uur. Eind oktober, op de 22e komen Frans Groot en zijn vrouw Ans vertellen over een groepskampeerreis door Polen en de Baltische staten. Belevenissen en ervaringen worden 's morgens om 10.00 uur uitgewisseld.

SUPERLEUK Maar er is nog veel meer vervolgt Esther van den Brink. Zo komt er nog een workshop 3D printen op 5 november en komt ook Duurzaamheid aan bod. Dan komt wethouder Sander van 't Foort en Eduard van Ginkel vertellen over duurzaamheid in de praktijk.

Van den Brink van de bibliotheek: ,,Het is gewoon superleuk al die activiteiten ten dienste van de inwoners van Renswoude. Iedereen is welkom. Het leuke is dat de bibliotheek zich daarvoor ook uitstekend leent. Het is langzaam maar zeker een multifunctioneel gebouw dat mede door al die activiteiten ook zorgt voor gezelligheid. Mede dankzij de goede samenwerking met de Senioren Welzijns Organisatie Scherpenzeel-Renswoude zijn diverse activiteiten tot stand gekomen".