• Jantine van de Glind bij enkele van de door haar geëxposeerde clowntjes in de bibliotheek.

    Adriaan Hosang

'Achter schmink kan verdriet schuilgaan'

RENSWOUDE Jantine van de Glind, regelmatig actief in de bibliotheek als vrijwilliger, verzamelt clowntjes.

Als je haar vraagt waarom clowntjes dan is haar reactie: ,,Het zijn veelal vrolijke kleurrijke beeldjes. En ze zijn er in alle soorten en maten en van verschillende materialen".

KAARSEN Van de Glind wijst erop dat je clowntjes hebt van glas, papier, keramiek en plastic, en er in haar verzameling zitten er zelfs een paar kaarsen bij. Clowns hebben haar weten te boeien. Vooral als ze kijkt naar de mensen achter de clown, ,,veelal veelzijdige en getalenteerde figuren vaak ook met de nodige muzikale kennis. Er zijn er natuurlijk ook met acrobatische talenten, ze moeten ook over humor beschikken en misschien zijn er ook wel die over het nodige acteertalent beschikken''.

SCHUILGAAN ,,Achter al die schmink van zo'n clown kan ook pijn of verdriet schuilgaan", zo geeft Jantine aan. De stokpoppen stonden vroeger bij haar en haar zus op de kinderkamer. Ze zijn door iemand als kraamcadeautjes gemaakt. Veel van de clowns heeft Jantine gekocht of gekregen. ,,Kijk'', zegt ze, ,,achter sommige zit echt een verhaal, terwijl andere gekocht zijn als souvenirtje".

Op een gegeven moment is Jantine toch gestopt met het verzamelen van clowns om de eenvoudige reden dat ze de huidige collectie thuis nog goed kan uitstallen zonder dat het teveel ruimte in beslag neemt. Jantine hoopt dat iedereen van de expositie van clowns geniet.