Kuieren door nieuw natuurgebied

SCHERPENZEEL  Vol trots vertelt Dick Geurts van Platteland Anders dat zaterdag 16 april het Kuierpad naar Moorst leidt. Naar een nieuw stukje natuurgebied normaal niet toegankelijk voor publiek met onderweg een bezoek aan een nog niet eerder bezochte oude historische boerderij voor een stevig ontbijt.

Door Joke van der Heide

 

Dick Geurts kent de omgeving van het Scherpenzeelse platteland als zijn broekzak, maar ook voor hem is een deel van de wandeling van het Kuierpad nieuw dit jaar. ,,Dat is ook mijn streven. Ik vind het leuk om de wandelaars ieder jaar een nieuw deel van onze mooie omgeving te laten zien", aldus Geurts.

Dit jaar lopen de wandelaars op de vroege zaterdagochtend van Dashorst naar het een paar jaar geleden opnieuw ingerichte natuurgebied bij Midden Moorst. Nadat het boerenbedrijf gestopt was is dit gebied aangewezen als natuurgebied en is een gedeelte van de oude loop van de Moorsterbeek teruggebracht in oude staat. Doordat landbouwgrond is omgevormd tot stukjes moeras is het gebied weer net zo vochtig als vroeger en zijn planten, die er vroeger bloeiden, zoals de grote ratelaar weer teruggekomen.

 

Boswachter Marinus van Doleweerd van Landgoed Den Boom zal de wandelaars laten zien wat er zoal leeft en bloeit. Geurts: ,,We zitten in een mooi jaargetijde en juist 's morgens vroeg zie je heel veel dieren" In het gebied bevinden zich reeën, dassen, vossen, watervogels en broedt de ijsvogel. Als tussenstop wordt er dit jaar ontbeten in een historische boerderij, die wat verder van de weg ligt. ,,Dit is de eerste keer dat deze mensen hun deel beschikbaar stellen. Leuk dat ze mee willen doen", vertelt Geurts enthousiast.

 

De kosten voor de wandeling zijn vijf euro per persoon, betaling contant. Tot en met 14 april kunnen mensen zich aanmelden bij de VVV Scherpenzeel in De Breehoek.

Om half zeven wordt bij De Breehoek op 16 april verzameld. Vandaaruit kunnen de deelnemers met de fiets of auto naar het vertrekpunt van de wandeling. ,,We zijn ongeveer twee a tweeënhalf uur onderweg plus nog een ontbijt", vertelt Geurts.