• Koffie met gebak bij de ontvangst in de Oudheidkamer.

    Adriaan Hosang
  • Burgemeester Petra Doornenbal ontvangt twee boeken uit handen van Ari Doeser.

    Adriaan Hosang

'Kom gerust nog eens terug'

RENSWOUDE Dinsdagmorgen kwamen de regenten van de Fundatie van Renswoude op bezoek in Renswoude. Ze werden ontvangen in de Oudheidkamer van Oud Renswoude.

Stichting de Fundatie van de Vrijvrouwe van Renswoude is opgericht door de in 1754 overleden Maria Duyst van Voorhout (Renswoude heeft ook een straatnaam naar haar vernoemd), vrijvrouwe van Renswoude. Zij stierf rijk en kinderloos.

SCHRANDERE WEZEN In haar testament bepaalde zij dat haar geld aangewend moest worden voor het onderwijs aan 'schrandere wezen'. In drie plaatsen werd een aparte stichting opgericht, waar les werd gegeven in onder andere waterbouw, scheepsbouw en wiskunde. Voorheen was de Fundatie een stichting die weesjongens een goede opleiding wilde geven. Tegenwoordig is de Fundatie van Renswoude geen onderwijsinstelling meer. Talentvolle jongeren tot ongeveer dertig jaar met te weinig financiële middelen, kunnen bij de Fundatie een beurs aanvragen.

VAN VEEL BELANG Burgemeester Petra Doornenbal vond het leuk de regenten van de Fundatie te ontmoeten. ,,Maria Duyst van Voorhout was van veel belang voor Renswoude. Voor ons is het leuk om aan jullie wat van ons verhaal te vertellen. Kom gerust nog eens terug er is nog veel meer te zien".

Na een rondleiding door de Oudheidkamer werd een bezoek gebracht aan Kasteel Renswoude. De heer Snouckaert van Schauburg verzorgde er de rondleiding. Na een lunch volgde de Koepelkerk, waar Egbert Wolleswinkel inging op de aanwezigheid van de wapenborden in de koepel en de rouwborden langs de wanden van de kerk.