• Margreet Hendriks

'Kom en beleef de Breehoek'

SCHERPENZEEL Lunchgezelschappen, BBQ-party's, rockavonden; de Breehoek is goed op weg om een prominente plaats te veroveren in het lokale aanbod van uitgaansgelegenheden.

Er waait duidelijk een nieuwe wind in het Kulturhus, dat zaterdag 13 mei tussen 11.00 en 16.00 uur haar deuren wagenwijd openzet voor een open dag onder de titel 'Beleef de Breehoek'.

 

,,We willen in Scherpenzeel iets toevoegen'', zegt directeur Vico Duisings. ,,De Breehoek moet een plek zijn waar iets te beleven valt en waar mensen graag komen. Tijdens 'Beleef de Breehoek' willen we mensen laten ontdekken wat er het jaar door allemaal te doen is in de Breehoek, op het gebied van sport, cultuur, educatie, muziek en zorg.

Een groot deel van de verenigingen die gebruik maken van de Breehoek zullen zich presenteren in de sporthal, de multifunctionele theaterzaal, de hal en in het Grand Café. Uiteraard is er ook een hapje en drankje bij dit evenement.''

AFREKENEN Met 'Beleef de Breehoek' lijkt Duisings definitief af te willen rekenen met het oude imago van het Kulturhus, dat in het verleden vaak vooral negatief in het nieuws kwam vanwege de problemen met de exploitatie en bestuurlijke chaos.

Een jaar na zijn aantreden als nieuwe directeur van de (inmiddels ook van een nieuw bestuur voorziene) Breehoek kijkt Duisings terug op een intensieve en soms ook heftige periode. ,,Er waren zoveel zaken die aangepakt moesten worden, waaronder het reserveringsysteem voor de verschillende ruimtes en de manier van werken in het Kulturhus.

SLEUTELBELEID Ik noem een voorbeeld. In de opslag waren de spullen van verenigingen die gebruikmaken van de sportzalen en de attributen van de Breehoek niet van elkaar te onderscheiden. Bovendien was het volstrekt niet duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk droeg. Inmiddels hebben alle gebruikers hun eigen spullen gemerkt en is er een sleutelbeleid voor de kasten gekomen. Ook de tijden tussen de verschillende reserveringen van de sportzalen zijn aangepast, zodat er voldoende ruimte is om de ruimte netjes achter te laten voor de volgende gebruiker. Het lijken misschien kleine dingen, maar ze bleken wel telkens te leiden tot grote ergernissen.'´

SAMENWERKEN Naast het op de rit krijgen van allerlei praktische zaken is er volgens Duisings ook op de inzet van het personeel in het afgelopen jaar een flinke slag gemaakt. ,,Het is belangrijk dat er goed wordt samengewerkt en dat mensen verantwoordelijkheid nemen voor hun taken. De stap maken van constateren dat er ergens iets mis is of moet gebeuren naar het direct zelf oplossen. Het (kunnen) nemen van verantwoordelijkheid geeft medewerkers uiteindelijk veel meer voldoening.

-Mensen die plezier hebben in hun werk stralen dat ook uit naar bezoekers. Dat is iets wat de Breehoek echt nodig had.''

HORECAMAN Aan het enthousiasme van de directeur om het Kulturhus een nieuwe impuls te geven zal het in elk geval niet liggen. De ervaren horecaman ziet in de Breehoek legio kansen om er een meer samenhangend geheel van te maken. Bij de laatste Grebbelinie Wandeltocht werden er bij de Breehoek meer dan honderd lunches geserveerd, de hapjes zijn van een beter culinair niveau dan ooit en er liggen inmiddels meerdere aanvragen voor het organiseren van een BBQ bij het grote achterterras van het Grand Café.

,,Het animo daarvoor is ontstaan op de Lente-BBQ die wij onlangs hebben georganiseerd in combinatie met een filmavond van de bibliotheek. Voor die Film Plus avond, zoals we die noemen, hadden we het terras en een deel van het Grand Café gezellig ingericht, met onder andere sfeervolle verlichting.

De bezoekers waren zo enthousiast van de entourage en de heerlijke gerechten, zoals garnalenspiesen en langzaam gegaard buikspek, dat ik meteen vier nieuwe boekingen kreeg. We gaan dit als arrangement zeker opnemen in het aanbod van de Breehoek.''

CULINAIRE GENEUGTEN Duisings, die in het verleden ook vijftien jaar als kok heeft gewerkt, zegt er schik in te hebben om de culinaire geneugten van de Breehoek naar een hoger plan te tillen. ,,Er zit een prachtig ingerichte keuken in dit gebouw; ik wil laten zien dat je daar echt wel wat meer kunt uithalen dan gefrituurde borrelhapjes.''

Naast de Film Plus avonden, die hij in goede samenwerking met bibliotheek-directeur Alfred Haaksma organiseert, spant Duisings zich ook in voor meer grotere evenementen in de Breehoek.

Zo swingde het Kulturhus in de afgelopen periode als nooit tevoren bij het populaire evenement 'Back2Klaveet', dat vanwege de sluiting van de accommodatie in Achterveld was uitgeweken naar Scherpenzeel.

Wie wil weten hoe de Breehoek oogt als poptempel zou eens een kijkje moeten nemen op de facebookpagina van Back2Klaveet. Ook een inmiddels door de Breehoek georganiseerde rockavond was een succes. ,,Maar er is vast en zeker nog veel meer te bedenken'', meent Duisings. ,,De Breehoek zou qua omvang in principe ook veel meer regionale belangstelling moeten kunnen trekken. Ik denk daarbij aan ook meer toneel, cabaret, film en andere voorstellingen.

Met het oog daarop ben ik ook druk bezig met plannen om het op de benedenverdieping gezelliger en aantrekkelijker te gaan maken.

Nu komt men nog binnen in een lege hal. Als het aan mij ligt komt daar een receptie met een fatsoenlijk bord waarop staat wat er te doen is en gaan we er een sfeervolle foyer inrichten.

De Breehoek kan echt een Kulturhus worden waar alle Scherpenzelers trots op kunnen zijn en graag willen komen. De kentering is nu in volle gang.

Ik hoop dat veel mensen zaterdag 13 mei met eigen ogen komen zien wat de Breehoek allemaal te bieden heeft. Samen kunnen we er iets moois van gaan maken. Daarvan ben ik echt overtuigd.''