Kiezers blijven weg bij verkiezingsdebat Woudenberg

WOUDENBERG ,,De provincie is de onzichtbare tussenlaag", zo opende Marleen Treep (CU) het verkiezingsdebat woensdagavond in Hotel Schimmel. Het debat was een gezamenlijk initiatief van de lokale fracties van de landelijke partijen om in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart de Woudenbergse kiezers duidelijk te maken wat de provincie Utrecht voor Woudenberg kan betekenen.

PIJNLIJK Hoe belangrijk dat is werd pijnlijk duidelijk. Het iets tegenvallende aantal bezoekers bestond bijna geheel uit lokale en provinciale politici en hun politieke aanhang. De kiezers bleven weg. Nelly de Haan, tweede op de lijst van de CU, sprak haar zorg hierover uit. ,,Uit onderzoek blijkt dat 89 procent van de kiezers geen enkel statenlid kent. Nou hoeven wij niet persé zichtbaar te zijn. Wel moet duidelijk zijn dat provinciale politiek niet de ver-van-je-bed-show is. Lokale discussies over leegloop van het dorpscentrum staan ook op de agenda van de provincie."

LOKALE ONDERWERPEN Onder leiding van Frans Hazeleger (SGP) en wethouder Pieter de Kruif (GBW) debatteerden de vijf kandidaten voor de Provinciale Staten van CDA, CU, PvdA, SGP en VVD met elkaar. De eerste stelling van de VVD of de provincie moet worden opgeheven maakte het belang van de provincie direct duidelijk. Met enige trots vertelde de VVD kandidaat Zohair el Yassini dat de provincie Utrecht voor de tweede keer op rij gekozen is tot meest competitieve regio van Europa. Daarmee steekt de provincie op het gebied van werkgelegenheid, hoger onderwijs, marktomvang en infrastructuur uit boven regio's als Londen, Frankfurt en Parijs.

** Benieuwd naar de mening van de partijen over cultuur, het laten rijden van onrendabele buslijnen, de toekomst van het Henschotermeer en het bevorderen van werkgelegenheid voor mensen met een achterstand? Lees dan De Woudenberger van dinsdag 10 maart.