KerstPraise met zandtovenaar in De Breehoek

SCHERPENZEEL CGK De Open Hof in Scherpenzeel is op 20 december weer het decor van een KerstPraise. Waar de organisatie vorig jaar al groot wist uit te pakken, zijn ze erin geslaagd om de kerstviering nog grootser te vieren dan afgelopen jaren. Zo zal er een zandkunstenaar zijn die het kerstverhaal uitbeeldt en kan men de zondag op twee verschillende momenten naar de Breehoek om aandachtig toeschouwer te zijn.

Jeroen van der Veer

Het zal een bijzondere samenkomst worden, waarbij het kerstverhaal vooral verteld wordt door zandkunstenaar Gert van der Vijver. Hij stond al langer op het lijstje van de organisatie, alleen was hij keer op keer volgeboekt. Dit jaar is het echter gelukt en komt hij daadwerkelijk naar De Open Hof. ,,We hebben hem anderhalf jaar geleden benaderd voor deze editie. Hij is erg populair en daarom zijn wij enorm blij dat hij zijn kunsten bij ons komt vertonen", aldus organisator Mark van Vugt. ,,Met zijn zandtechniek zal hij het kerstverhaal tot leven brengen."

Samen met presentator Agnes IJmker kijkt hij al voorzichtig vooruit naar de kerstviering, die op 20 december gehouden wordt. De hoop is gevestigd op zo'n 1.200 mensen, verdeeld over twee voorstellingen. ,,Dat is nieuw dit jaar", aldus Van Vugt. ,,Voorgaande jaren was het soms gewoon té druk en op deze manier bieden wij iedereen de mogelijkheid te komen. Het zou geweldig zijn als de zaal bij beiden samenkomsten helemaal vol zit."

Vol trots vertelt het tweetal dat de entree wederom gratis is, ondanks de komst van Gert van der Vijver en het koor Forever Worship. ,,Het evangelie is ook gratis", symboliseert IJmker. ,,Wij willen mensen op een laagdrempelige manier het kerstverhaal bieden. Het wordt dan ook geen zwaar stuk en daardoor is het voor iedereen toegankelijk. Hopelijk lukt het ons om mensen te raken en eventueel aan het denken te zetten."

Voor een klein dorp als Scherpenzeel is de KerstPraise al jarenlang een gigantisch evenement. Daarop is men dan ook logischerwijs trots en met een enthousiast team willen ze er ook dit jaar weer een spektakel van maken. ,,Er zal veel gezongen worden", vertelt IJmker. ,,Vorig jaar hadden wij voor het eerst het koor Forever Worship en die zal er aankomende editie opnieuw zijn. We zullen bekende kerstliederen zingen. Ondanks deze oude traditionele kerstliederen, zullen wij voor vernieuwing zorgen. De eigen PraisePlus band onder leiding van Marcel Koning zorgt voor een eigentijdse uitvoering, zonder dat het zijn bekendheid verliest."

Om te voorkomen dat het geen lange zit wordt, zal de bijeenkomst zo'n anderhalf uur duren. ,,Precies goed", stelt Van Vugt. ,,We willen het voor iedereen toegankelijk maken en daarbij past deze duur. Ja, als organisatie zijn we enorm trots op hetgeen wat wij de twintigste neer gaan zetten. Hopelijk denken ook de bezoekers na afloop zo en hebben wij de kerstboodschap over kunnen brengen."

Geïnteresseerden kunnen gratis entreekaarten bemachtigen via de www.kerstpraise.nl. Hierbij kan direct aangegeven worden of men naar de samenkomst van 17.00 uur wil of die van 20.00 uur.