• Complete kerstsfeer tijdens Kerstmarkt op ´t dorp.

    Joke van der Heide

Kerstmarkt op 't dorp in centrum: Veel nieuwe activiteiten

SCHERPENZEEL Het is een mooie traditie van de ondernemers om in december een gezellige avond te organiseren, om het dorp te bedanken voor hun trouwe klandizie.

Dit jaar is gekozen voor een nieuw thema. Het centrum met de Grote Kerk en Plein 1940 met zijn oude klinkers en sfeervolle nieuwe  kerstverlichting vormen op 8 december het decor voor een kerstmarkt op 't dorp.

Joke van der Heide 

De Ondernemersvereniging Scherpenzeel (OVS) brengt extra sfeer in het dorp door op drie rotondes aan de Stationsweg, de Markstraat en de Verlengde Hopeseweg kerstbomen met lichtjes te plaatsen.

VUURKORVEN Door het hele dorp komen ook vuurkorven. Voor extra sfeer is aan de omwonenden rondom de kerstmarkt gevraagd om waxinelichtjes met potjes voor hun huis te plaatsen. En er zijn op een kerstmarkt kerstbomen te koop. Op Plein 1940 worden Nordmann sparren verkocht rond de vijfentwintig euro. Voor vijf euro extra worden deze thuis bezorgd. De opbrengst wordt door de OVS gebruikt voor toekomstige acties. De muziek wordt verzorgd door de Poortzangers, Valleiradio en de band Niet Nix.

FOODPLEIN Plein 1940 wordt omgedoopt tot het foodplein, waar bezoekers kunnen genieten van de hapjes en drankjes van lokale (horeca-) ondernemers. Prinsheerlijk wordt omgetoverd tot wijnbar, de Mitra verzorgt een portproeverij en Café de Prins biedt lekkere biertjes aan. Glühwein, warme chocolademelk en de warme sinaasappelsap met kaneelstokjes en steranijs van 'Wat maak je menu' maken de kerstsfeer compleet. Naast winterse dranken valt er ook veel te proeven. Van een kaasproeverij, winterse- en kerstproeverij bij beide slagers, tot een proeverijtje met kerstdessertjes van Chef Impie.

VERRASSEN Hetty Deunk, één van de organisatoren: ,,We doen allemaal ons best om binnen het thema de bezoekers te verrassen. De Kromme Hoek gaat paling roken, bij Storm Kidsstore kunnen kinderen marshmallows roosteren en de Vereniging Oud Scherpenzeel kookt met producten uit de veldkeuken. Zelf kom ik met kaiserbroodjes gevuld met bospaddenstoelenragout."

 

Het programma is dit jaar weer uitgebreider. Bij lokale winkeliers als Kelderman Optiek is een demonstratie brillenglazen slijpen. Homme & Home laat zien hoe handgemaakte armbanden van Hen & Pig worden gemaakt. Bij Vakfotografie Westerduin kunnen bezoekers gratis op de foto voor hun kerstkaart. De Grote Kerk is open. Net als bij de Jaarmarkt komen er vijfendertig kramen van ondernemers van buiten het dorp. Er is een trampoline en de speurtocht 'Wie ben ik'.

De winkeliers gaan verkleed of onherkenbaar op de foto. Deze foto's worden in de winkels en kraampjes opgehangen. Kinderen kunnen raden wie de winkelier is. De wedstrijdformulieren kunnen vanaf 17.00 uur worden opgehaald bij Slagerij Van Baaren of Lagerweij Kaas en Lekkernij. De kerstmarkt duurt van 17.00 tot 22.30 uur. Voor meer informatie kerstmarktscherpenzeel.nl.