• Margreet Hendriks

Iedereen welkom bij prijsuitreiking tuinkeuringen

SCHERPENZEEL In Partycentum Boschzicht worden maandag 13 november de prijzen uitgereikt van de tuinkeuringen 2017. Deze avond is imker Martin Wolswinkel te gast om de tuinliefhebbers meer te komen vertellen over bijen en bijen minnende bloemen en planten.

 

Bezige bijtjes in een bloeiende tuin. Een zomers tafereel dat helaas niet zo vanzelfsprekend is als veel mensen denken. Door de verschraling van de natuur en allerlei ziekten gaat het namelijk al een tijdje niet goed met de bijenstand. Dat is slecht nieuws, want onze voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen. Door de verschraling van het aanbod van bloemen en andere drachtplanten en -bomen in het Nederlandse landschap, zijn vele soorten wilde bijen en hommels in gevaar.

SUIKERWATER Imkers moeten hun honingbijen bijvoeren met suikerwater, omdat de natuur hen te weinig voedsel biedt. Samen met de overheid probeert de imkerij het tij te keren. Ze helpt de bijenvolken gezond te houden, bijvoorbeeld door een betere beplanting. Zo werden er afgelopen zomer door de gemeente stukken openbaar groen ingezaaid met een speciaal mengsel van de lokale imkersvereniging, waardoor er op diverse plekken in het dorp snackparadijsjes voor bijen te zien waren, met onder meer korenbloemen, goudsbloemen, koriander en gele mosterd.

Naast meer aandacht voor bij-vriendelijke beplanting, is ook de belangstelling voor de imkerij groeiende, weet Wolswinkel. Hij is voorzitter is van de Imkersvereniging Scherpenzeel/Woudenberg. De vereniging houdt ook elk jaar cursussen voor beginnende imkers. De gastspreker, die ook alles weet van honingproductie en het maken van kaarsen van bijenwas, kan enthousiast vertellen over zijn hobby en zal volgens de imkersvereniging ,,zeker gaan zorgen voor een leuke en informatieve avond."

TUINKEURINGEN De avond in Boschzicht begint met de uitreiking van de prijzen van de tuinkeuringen 2017. Eerst zullen de genomineerde voortuinen worden gepresenteerd. Vervolgens zal de jury onder leiding van Tonnie en Jan Hietbrink en Diekeke van Dijk de winnaars bekend maken. Er zijn prijzen te verdelen in de categorieën grote en kleine tuinen en landelijke tuinen. Per categorie is de gouden, zilveren en bronzen prijs vastgesteld. Hiervoor zijn de tuinen drie maal beoordeeld.

In de eerste ronde (juni) hebben de leden van de tuinkeuringscommissie alle tuinen in het dorp bekeken en zijn tuinen genomineerd. Daarna heeft de vakjury ernaar gekeken, om er een oordeel over te vellen. Ten slotte zijn de genomineerde tuinen nog een keer bekeken door de leden van de tuinkeuringscommissie. Er is gelet op verschillende aspecten van de tuin zoals verzorging, onderhoud van de grasmat, onkruid, variatie in bloei van bomen en struiken. Ruimtelijke indeling, originaliteit en opzet hebben ook aandacht gekregen.

Belangstellenden zijn 13 november van welkom in Partycentrum Boschzicht aan de Burgemeester Royaardslaan 4. De avond begint om 20.00 uur; zaal open vanaf 19.45 uur. De toegang is vrij.