• Janneke Hek

Huisarts Beunders met pensioen

SCHERPENZEEL Na 31 jaar is het voor huisarts Jo Beunders tijd om afscheid te nemen als huisarts in Scherpenzeel. Hij kijkt terug op een mooie tijd en is dankbaar voor de gezondheid om dit werk te kunnen doen. ,,Ik vind het een voorrecht om tot deze leeftijd mijn werk te doen en dat ik nu zelf bepaal wanneer ik stop met werken. Na een voorbereidingstijd van drie jaar stop ik per 1 januari als huisarts."

Janneke Hek

Zijn lijfspreuk hangt aan de wand. Deze nam hij over van zijn voorganger en wil hij ook overdragen aan zijn opvolgster. De tekst luidt: 'Tel wat je hebt, niet wat je mist'. Beunders draagt zijn praktijk over aan Paulien van der Logt, zij zal vier dagen per week als huisarts werkzaam zijn. Dokter Westeneng zal voor anderhalve dag aan de praktijk verbonden zijn.

De patiënten van Beunders kennen zijn opvolgster al, want zij is sinds anderhalf jaar werkzaam in de praktijk. ,,Het is prettig voor mij en voor haar om op deze manier geleidelijk de praktijk over te dragen. Destijds was dat wel anders, want 31 jaar geleden nam ik ineens de praktijk over van de toenmalige huisarts en werd in het diepe gegooid. In 1983 waren er veel huisartsen, maar weinig praktijken. Dat is tegenwoordig gelukkig beter verdeeld."

Jo Beunders werkte voor hij in Scherpenzeel als huisarts begon drie jaar lang in de tropen. Hier deed hij ook veel verloskundige ervaring op. Reden destijds om hem te kiezen uit de honderd gegadigden voor de Scherpenzeelse praktijk. Afkomstig uit Emmeloord, gestudeerd in Nijmegen en nu al meer dan dertig jaar thuis in Scherpenzeel. ,,Ook na mijn pensioen blijf ik in Scherpenzeel wonen. Mijn vrouw en ik wonen hier met veel plezier. De charme van een dorpspraktijk is dat je de mensen leert kennen, maar ook de samenleving waarin die praktijk staat. Je raakt betrokken bij evenementen en verenigingen en dat vind ik een meerwaarde. Door in de plaats te wonen waar je praktijk staat, kun je als huisarts een mooie rol vervullen. Veel jongere huisartsen nu vinden het juist prettig om wat meer afstand tussen wonen en werken te creëren."

Het mooie aan het vak van huisarts vindt Beunders de diversiteit. ,,Het is een afwisselend vak. Patiënten verschillen in leeftijd, klachten en karakter. Je weet nooit hoe je dag gaat lopen. Wat in de loop der jaren wel veranderd is, is dat je als huisarts meer manager wordt. Praktijkondersteuners nemen de zorg over voor bepaalde groepen patiënten zoals diabetici. Ook de rol van zorgverzekeraars is veel groter tegenwoordig. Elk consult moet geregistreerd en gedeclareerd worden. Ook bepalen zij steeds meer welke behandeling gegeven moet worden. Dat vind ik zorgelijk. Gelukkig is er een groep van huisartsen die een tegengeluid geven richting de zorgverzekeraars. Dat is de actiegroep 'Het roer moet om'. Hier sta ik ook zeker achter. Het gaat steeds vaker over geld en minder over mensen."

Per 1 januari verlaat zowel Jo Beunders als zijn vrouw, die als doktersassistente werkzaam is, de praktijk. Het echtpaar gaat zich richten op zaken als moestuinieren, fietsen, lezen, fotograferen en meer sporten. ,, Ik draag een goed draaiende praktijk over met een fijn team. Ik heb er alle vertrouwen in", lacht Beunders. Alle patiënten van Beunders zijn per brief al eerder geïnformeerd over zijn vertrek.