• Een impressie van een vorige editie van Kerstpraise Plus.

    CGK De Open Hof

'Hier is alles helemaal gratis'

SCHERPENZEEL Het mag inmiddels een traditie heten. De zondag voor kerst is er bij CGK de Open Hof in de Breehoek Kerstpraise Plus. Hierbij wordt een mix van traditionele kerstliederen en opwekkingsliederen gezongen. Ook is er aandacht voor het kerstverhaal, dit jaar voor het eerst met de 'nieuwe' dominee van de christelijk gereformeerde gemeente. Inmiddels zijn er al zeshonderd gratis toegangskaarten gereserveerd.

Agnes IJmker is samen met Mark van Vugt en dominee Bert van de Bovekamp bezig met de voorbereidingen. ,,Het belooft een feest van herkenning te worden. Niet alleen zijn sommige liederen bekend, ook de zangers van onze gemeente en de Praise Plus Band zijn inmiddels vertrouwd. We hebben ieder jaar twee bomvolle diensten, waarbij samenzang gecombineerd wordt met luisteren naar het koor en een overdenking", vertelt IJmker enthousiast.

GRATIS AANBOD Dominee Van de Bovekamp is officieel pas per 20 januari in dienst bij de Open Hof, maar hij verleent graag zijn medewerking aan deze kerstdienst bij zijn nieuwe gemeente. ,,Ik denk al na over mijn preek tijdens de Kerstpraisedienst. Hierbij wil ik naar voren brengen dat het aanbod van Jezus gratis is. Je kunt je een markt voorstellen waarbij iedereen zijn waren aanprijst. En dan hoor je ineens een stem roepen: hier is alles gratis. Wij vertrouwen 'gratis' niet altijd, dat is vaak te mooi om waar te zijn. Maar de kerstboodschap is dat zeker niet. Dat is een unieke aanbieding van God waar je niet overheen moet kijken. Het gaat met Kerst niet om het jezelf mooier voordoen dan je bent, maar om de boodschap dat Jezus naar de aarde kwam om ons te redden", geeft Van de Bovekamp alvast een inkijkje.

TWEE DIENSTEN Het koor van de Open Hof bestaat uit zes zangers en zangeressen. Ze worden ondersteund door de Praise Plus band, die wordt gevormd door jongeren uit de Open Hof. In het begin van de Kerstpraise Plus werd er samengewerkt met het koor Forever Worship. En ook dit jaar zal dit koor meezingen op het podium. De repetities zijn in volle gang.

De Kerstpraise Plus kende in afgelopen edities twee diensten, om 16.30 uur en om 18.30 uur. En ook dit jaar is er genoeg animo voor twee diensten. In iedere dienst is plaats voor vijfhonderd mensen. De kaarten zijn gratis, maar moeten wel gereserveerd worden via www.kerstpraise.nl.

HERBERG GAUW VOL ,,Het gaat hard. Er is vooral nog plaats in de Kerstpraisedienst van 16.30 uur. Ook fijn om met je gezin hierheen te komen. Onze herberg is niet gauw vol maar toch is het van belang op tijd kaarten te reserveren", glimlacht IJmker.

Van de Bovekamp zingt zelf ook graag, net als zijn vrouw en dochter. ,,Door deze Kerstpraise kunnen we ook mensen van buiten de kerk bereiken. Ik zie veel mensen sjouwen en zoeken in deze tijd. Waar gaat het om in dit leven? Een uitgesproken boodschap is belangrijk. Door de combinatie met zang laten we zien dat Kerst niet gaat om jezelf oppimpen en je druk maken om boodschappen en recepten."