• Het viertal op de eerste ankerplaats. Van links naar rechts Hermen en Marjolein uit Scherpenzeel en Tom en Heidi uit Harderwijk.

    Sailing Shalom

Hermen en Marjolein varend op missie

SCHERPENZEEL Vastberaden, vol vertrouwen en met veel plezier keken Hermen (28) en Marjolein (29) Doornenbal uit Scherpenzeel (links op de foto) uit naar hun vertrek. Inmiddels zitten zij op volle zee met hun zeilboot Sailing Shalom. 

Ze gaan met een bevriend stel - Heidi en Tom Schilperoord uit Harderwijk - op reis, onder meer om te evangeliseren. Via Frankrijk naar Portugal, vanuit daar naar Marokko en de Canarische Eilanden. Via de Kaapverdische eilanden naar Suriname en vanaf daar laten ze zich leiden.

Want leiding ervaren ze. ,,We hebben veel gebeden wat het plan voor ons leven samen is. En toen dit op ons pad kwam, wisten we dat dit voor het komende jaar ons pad is. Samen met Tom en Heidi, onze vrienden, zeilen wij een jaar mee. Zij gaan een langere tijd en wie weet blijven wij ook langer dan dit ene jaar weg. Zover kijken we nu nog niet", aldus een bevlogen Hermen. 

VONK SPRONG OVER Als ze op een bijzondere plek belanden, waar ze graag langer willen blijven, is die vrijheid er. Hij en zijn vrouw Marjolein gingen enige jaren geleden samen op wereldreis.

,,We vertrokken als goede vrienden en halverwege de reis sprong de vonk over. Inmiddels zijn we drie jaar getrouwd", vertelt Marjolein.

Hermen:  ,,Ik realiseerde me niet half wat het allemaal zou betekenen toen Tom en Heidi ons uitnodigden om mee te gaan op hun zeilreis. Ik vind het echt een bijzonder mooie uitdaging. Op dit moment is het dromen over wat we allemaal mee gaan maken. Nieuwe landen ontdekken, avonturen beleven, spannende momenten, fantastische natuur. Maar wat de werkelijkheid ons gaat bieden, dat moet blijken. Ik heb er ontzettend veel zin in."

Zijn vrouw vult aan: ,,Het duurde even voordat ik besefte dat dit echt gaat gebeuren. We mogen een jaar meezeilen met Tom en Heidi op de Shalom!

Ik houd van reizen, kitesurfen, duiken, de natuur en eigenlijk alles wat met water te maken heeft. Maar wat ik me moet voorstellen bij zeilen op de oceaan, daar heb ik geen idee van, en dat maakt het juist zo geweldig mooi."

AVONTUUR Het stel heeft vorige week een afscheidsfeest gehouden voor familie en vrienden. Het stel heeft weinig bezittingen, want reizen is hun leven inmiddels geworden.

,,Het idee van huisje, boompje, beestje is niet echt wat voor ons. Het avontuur trekt ons. Wat bagage betreft, is er niet veel ruimte op de boot, maar onze duik- en surfspullen moeten in elk geval mee", lacht het avontuurlijke stel.

Angst voor het onbekende hebben Hermen en Marjolein niet. ,,We zien het als een avontuur en we voelen dat God erbij is. Al ben ik wel benieuwd hoe ik het varen op open zee ga ervaren. Ik heb veel ervaring met kitesurfen, duiken en andere watersporten. Maar langere tijd op zee verblijven is nieuw. Of ik zomaar in het water ga zwemmen in een gebied waar haaien zwemmen, weet ik nog niet. Maar ik ga het wel ervaren", zegt Marjolein.

WERELDBEWONER Hermen is Scherpenzeler, Marjolein Barneveldse maar ze voelen zich meer wereldbewoner dan dorpsbewoner. Ze vertrekken voor één jaar maar het is niet gezegd dat ze na die tijd terugkomen. ,,Misschien komen we op een plek waar we veel kunnen betekenen en blijven we daar een poosje wonen en werken. De connectie aangaan met mensen, daar zit geen maximum tijd aan vast vinden we".

Hermen en Marjolein en hun vrienden gaan genieten, surfen en andere culturen ontdekken, benadrukken ze.

Voor de organisatie Operatie Mobilisatie gaan ze op zoek naar gebieden waar nog niet veel aan evangelisatie is gedaan. ,,Het bereiken van de onbereikten met Gods vrede (shalom)  is ons doel".

Door middel van een videoblog (vloggen) houden de vier het thuisfront en andere belangstellenden op de hoogte van hun reis.

En op www.sailingshalom.com is meer informatie te vinden over de reizigers en hun trip.