• Burgemeester Petra Doornenbal met alle leerlingen van groep 6 en de leerkrachten op de foto bij het speeltoestel

    Adriaan Hosang
  • BurgemeesterPetra Doornenbal laat aan enkele kinderen de ambtsketen zien

    Adriaan Hosang

Groep 6 in gesprek met burgemeester

Leerlingen ondervragen Petra Doornenbal

RENSWOUDE Leerlingen van groep 6 van De Stifthorst hebben een uur lang de tijd om burgemeester Petra Doornenbal te vragen wat ze allemaal willen weten. Van de naam van haar hond tot afvalproblemen, de kinderen willen alles weten.

Burgemeester Petra Doornenbal breekt het ijs door te vertellen hoe ze heet en dat ze de burgemeester van Renswoude is. De ambtsketen wordt tevoorschijn gehaald en er wordt gevraagd of de kinderen weten wat dit is. De meesten hebben de ambtsketen al wel eens gezien. Op de vraag of ze haar al wel eens eerder hebben gezien, barsten de reacties los. ,,Tijdens de Lampegiet'', antwoord de een. ,,Bij de intocht van Sinterklaas'', noemt een ander, maar ook Koningsdag en de Avondvierdaagse worden genoemd.

Langzamerhand komen er ook steeds meer vragen uit de klas. De één wil weten welke sport ze het liefst doet. Dat blijkt skiën in Oostenrijk te zijn, maar ook volleyballen in het team van de juf doet ze graag. Net als wandelen met de hond die Thomas blijkt te heten. Op de vraag wat ze het liefst draagt, antwoordt Doornenbal dat dit een spijkerbroek is. ,,Helaas kun je dat als burgemeester niet zo vaak aan'', legt ze uit.

Ook vertelt Doornenbal meer over haar werkzaamheden als burgemeester zoals het vergaderen met wethouders en het maken van raadsvoorstellen. Ze wijst de kinderen erop dat de raad uiteindelijk de beslissingen neemt. Een jongen komt met de suggestie om prullenbakker vrolijker te maken door ze te beschilderen. Volgens hem zijn mensen dan sneller geneigd is om daar hun rommel in te gooien en niet op straat. Een goede suggestie, vindt Doornenbal, die het idee wel wil doorspelen aan de verantwoordelijke wethouder. De kwestie met Lili en Howick, de Armeense kinderen die uitgezet zouden worden, heeft groep 6 bezig gehouden. Ze zijn blij dat de kinderen mogen blijven, een visie die Petra Doornenbal deelt. Ook het oversteken van de Dorpsstraat baart hen zorgen. Deze vinden de kinderen gevaarlijk en lang niet altijd veilig.