• Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang

Glas en engelen in bieb Renswoude

RENSWOUDE Aan de wanden in de bibliotheek aan de Van Reedeweg hangen nog steeds de foto's van Nico de Haan, gemaakt van de uilen in zijn tuin en van zijn eekhoorns. Inmiddels hebben ook twee kunstenaars hun werk geëxposeerd in de vitrinekasten in de bieb.

Joop de Jong zullen sommige biebbezoekers misschien nog wel kennen. Hij was de man die daar een serie portretten van bekende schrijvers had tentoongesteld. Maar ook zijn stadsgezicht en landschappen kan men zich misschien nog wel voor de geest halen. Deze keer heeft De Jong, die dus niet alleen schildert en tekent en daarvoor diverse opleidingen volgde, zich ook toegelegd op het glasblazen. En dat hij ook deze kunst machtig is, is te zien aan de geëxposeerde werkstukken. Sierlijk en kleurrijk, fraai en interessant zijn de van modern glas geblazen voorwerpen als onder andere vazen.

Joop de Jong beoefende het glasblazen in het Glasblaascentrum in Leerdam. Maar ook het tekenen en schilderijen is iets waar hij met grote regelmaat mee bezig is in zijn atelier in Scherpenzeel. Want hij vervaardigt portretten in opdracht van particulieren maar tekent ook wel portreten op kunstmarkten.

De andere vitrines zijn bevolkt door engelen. Het is een expositie van Antoinette Elsinga uit Amersfoort. Een gedreven kunstenares, die graag praat over wat haar bezighoudt en boeit, het creatief bezig zijn, iets wat ze al van jongs af aan doet. Na de opleiding MTS mode en kleding en een loopbaan in het bedrijfsleven nam ze in 2012 de stap waar ze nog steeds geen moment spijt van heeft. Ze ging werken in haar eigen atelier, maakt daar haar eigen werk en probeert haar passie ook over te brengen op anderen die willen leren werken met Seleniet.

,,Seleniet is mijn passie'', zegt Antoinette. ,,Ik ken dit materiaal inmiddels ook door en door en weet ook wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Ik weet dan ook de rand van het haalbare probleemloos op te zoeken.'' Ze pakt één van haar engelen op. ,,Kijk, het materiaal heeft een bepaalde transparantie die het werk versterkt en daarnaast maakt de glans het geheel compleet. Door lichtinval zorgt het materiaal er voor dat het werk op elk moment van de dag anders is.''

Antoinette Elsinga ziet vormend werken als een levensbehoefte. Ze heeft verschillende werkstijlen, intuïtief maar ook vanaf een ontwerp dat ze doorontwikkelt en daarbij dan een steen zoekt die de vorm mogelijk maakt. Past het gebruiken van Seleniet niet bij de vorm en de uitstraling, dan werkt ze met serpentijn. In de loop der tijd dat Antoinette nu in haar atelier werkt heeft ze verschillende lijnen ontwikkeld en daarin is haar handtekening duidelijk zichtbaar. Dat zijn de karakters, engelen, harten, Boeddha's en vrije vormen.

Om ook andere deelgenoot te maken van haar hobby, haar werk met Seleniet en Serpentijn, organiseert ze ook workshops, kinderfeestjes en bedrijfsuitjes in haar atelier in Nieuwland in Amersfoort. Meer info via 06-28383275 of info@selenietkunst.nl